FlórAgóra – virágültetés a Méhek napján

2023. 05. 26., 14:47
Szorgos kezek munkájának köszönhetően lett virágosabb a Deák tér a Zöld Jeles Napok alkalmából. Az önkormányzat programsorozatához a Hírös Agóra a FlórAgóra nevet viselő virágoskert kialakításával csatlakozott. A növények elültetésében mintegy 300 gyermek vett részt ma (péntek) délelőtt.
Fotó: Varga Petra
A galéria 22 képet tartalmaz

Először egy játékos foglalkozás várta ma délelőtt azokat az óvodásokat, akik vállalták, hogy részt vesznek a Hírös Agóra Környezetvédelmi Világnapokhoz kapcsolódó rendezvénysorozatán. Az önkormányzat Zöld Jeles Napok programjához az Agóra egy virágoskert, vagyis a FlórAgóra kialakításával csatlakozott. A méhek világnapján a gyerekek a játék után többszáz növény elültetésében segítettek a Deák téren létrehozott új virágágyásban.

– Felszólítottuk azokat az óvodákat, akik fantáziát láttak abban, hogy csoportjaikkal kivonulva vegyenek részt egy olyan folyamatban, amely arról szól első sorban, hogy a kicsik hogyan tudnak zöldíteni. Hogyan tudnak a növényekkel, virágokkal olyan típusú kapcsolatot teremteni, amely szól a gondoskodásról, a szakszerűségről, egyáltalán önmagában a felelősségvállalásról - mondta Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezetője.

Az ültetés egy hosszabb folyamat része, hiszen az elültetett növényekről gondoskodni is kell majd. A világnapokhoz kapcsolódó rendezvényeket áprilistól egészen október végéig fűzték egy sorba. Áprilisban az előkészítés történt meg közel 500 óvodás részvételével, májusban megtörtént az ültetés, júniustól a gondozás, októberben pedig a komposztálás folyamatába kapcsolódhatnak be a gyerekek.

– Igyekszik nyilván a Hírös Agóra egy szervezési és szakszerű hátteret biztosítani. De minden esetben, mikor felőlük érkezik igény arra, hogy most lehetőséget látnak abban, hogy kapcsolódjanak ehhez a közösen létrehozott csodálatos virágoskerthez, akkor mi mindenben segíteni fogunk - emelte ki az ügyvezető.

Jövő hét pénteken a Vasútparkban pedig a Környezetvédelmi világnap alkalmából Zöld pikniket tart majd a Hírös Agóra. Az ingyenes rendezvényen játszóház, ismeretterjesztő feladatok, koncert és zenés mesejáték is várja majd az érdeklődőket.