Fogyatékkal élő fiatalok mutatták meg zsinórlabda tudásukat Kecskeméten

2024. 03. 07., 13:52
Ma (csütörtök) rendezték meg a Katona Gimnázium Dunszt Ferenc Tornacsarnokában a tanulásban, valamint értelmileg akadályozottak Országos Zsinórlabda Diákolimpiájának döntőjét. Az országos megmérettetésen 15 csapat vett részt.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 27 képet tartalmaz

A tavaly kezdődött vármegyei selejtezők után ma (csütörtök) tartották meg az Országos Zsinórlabda Diákolimpia döntőjét Kecskeméten. A benevezett 100-120 csapatból került ki az a 15, amelyek ma mérkőztek meg egymással a Katona Gimnázium Dunszt Ferenc Tornacsarnokában.

Azt gondolom a néhány 1000 kollégáimmal együtt, hogy igenis hasonló feltételeket, lehetőségeket kell biztosítani a sajátos nevelésű igényű tanulóknak is, mint ami nekünk jár. Ezen dolgozunk, ezt építjük
— mondta a Kecskeméti Médiacentrumnak Toponári Gábor, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének ügyvezető elnöke.

A döntőt nem véletlenül Kecskeméten tartották meg 23. alkalommal. A szövetség ugyanis itt alakult meg, innen indult útjára. Idén újdonság, hogy a Katona Gimnázium Dunszt Ferenc Tornacsarnokában tartották.

- Ki volt Frici bácsi? Szerintem a legjobb helyen vagytok ma ezen a döntőn. Ő egy röplabdaedző volt, testnevelő kollégánk volt, hosszú évtizedeken keresztül edzette a röplabdás fiúkat, lányokat itt, az iskolában. Nagyon sok diákolimpiai bajnoki cím fűződik a nevéhez. És ő tette Kecskemétet vidéki röplabda centrummá, röplabda fellegvárrá
— mondta a rendezvényen Csáki Tibor, a Kecskeméti Katona József Gimnázium intézményvezetője.

A döntőbe jutott 15 csapat nagyon lelkes volt, többen a kezdés előtt másfél órával már a helyszínen voltak, gyakoroltak, bemelegítettek a végső küzdelemhez.

Nagyon szeretem játszani ezt a sportágat, nagyon jó vagyok benne. Mindenkinek tudok segíteni, passzolgatni, meg tudom szívatni az ellenfeleket is, ha szükséges
— nyilatkozta szerkesztőségünknek Bancia Dániel, aki Tatáról érkezett. 

A zsinórlabda döntőjében két kategóriában neveztek a csapatok: a tanulásban, valamint értelmileg akadályozottak mérkőztek meg egymással, olykor a profikhoz illő szervákkal, lecsapásokkal.