„Folyamatosan éreztem az Isten vezetését” – elhunyt Megyes Erzsébet SJC

2023. 11. 08., 16:04
Életének 86., hivatásának 66. évében elhunyt Megyes Erzsébet SJC. Évtizedekkel ezelőtt a Főplébánia közössége, a rendszerváltás óta a Lestár téri Korda Könyvesboltba betérők találkozhattak szelíd, mindig mosolygó tekintetével, kérhettek tőle segítséget. Szép, kiteljesedett, hasznos életet kapott Teremtőjétől.

Megyes Erzsébet SJC Kecskeméten született, itt is nőtt fel. Vallást gyakorló családból származott, szülei gazdálkodó földművesek voltak. Iskolái végeztével előbb a kecskeméti Városházán dolgozott irodai alkalmazottként, majd amikor eljött életében a választás ideje, az 1950-es évek derekán – a kommunizmus ellenére – az egyházi szolgálat mellett döntött: a gyermekkorában megismert Jézus Szíve Társaságába kérte felvételét, „mert azt gondoltam, hogy nekem való közösség, ahol megvan az apostoli szolgálat és a lelkiség is.”

A magyar alapítású, több mint 100 évvel ezelőtt a Jóisten és a magyar nép szolgálatára létrehozott közösségben otthonosan érezte magát. Amivel megbízták, azt mindig megcsinálta. Az adminisztrátori, titkári feladatok elvégzésével 12 éven át segítette Marosi Izidor püspök atya munkáját a Főplébánián. Közben diplomát szerzett a teológián, és azután hitoktatóként is dolgozott. 1990-ben, amikor a kényszerből megszakadt hazai munkáját Kecskeméten újrakezdhette, a Korda Kiadó munkatársa lett, ahol azután élete utolsó percéig számíthattak rá, nyugdíjasként is gyakran besegített a Lestár téri üzletben.

„Imádsággal, lelkigyakorlat végzésével merítek erőt a mindennapokhoz. A Jézus Szíve-tisztelet mindig motivált, és folyamatosan éreztem az Isten vezetését” – vallotta. Halála előtt röviddel a Tahiban található Szív Lelkiségi Központban tartott lelkigyakorlaton is aktívan részt vett. Ott lett rosszul, s azután néhány nappal később, október 29-én hazahívta a Mennyei Atya.

Megyes Erzsébet SJC temetése 2023. november 13-án, hétfőn 9.45-kor a kecskeméti Köztemetőben, a lelki üdvéért felajánlott szentmise 2023. november 13-án, 11.30-kor a Nagytemplomban lesz.