Folytatódik az önkormányzati dolgozók bérfejlesztése

2023. 02. 16., 15:19
Idén átlagosan 10%-kal egészítik ki az önkormányzati intézményeknél dolgozók munkabérét. Mindez egy hároméves folyamat része, amelyet még a Covid időszak alatt indított útjára az önkormányzat- hangzott el a mai Közgyűlésen. A bérfejlesztésekhez 2023-ban nagyságrendileg 1,1 milliárd forint plusz önkormányzati forrásra van szükség.

A kötelező béremelésen túl illetménykiegészítést kapnak az önkormányzati fenntartású intézmények dolgozói. Az emelés 1861 főt érint összesen. A mai közgyűlésen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, egy ésszerű, látható, kézzelfogható bérfejlesztést hajt végre az önkormányzat, az intézményvezetőkkel közösen.

-Átlagosan 10%-os emelésre teszek javaslatot. Mindez a költségvetésünk saját forrásainak terhére történne és ez nem a kötelező béremelés eleme, ez azon felül van. Mindezen felül a cafetéria összegén is lehetőségünk van emelni - mondta Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester, aki bejelentette, hogy az éves cafetériát 26%-kal emelik meg átlagosan.

Vancsura István önkormányzati képviselő szerint a felvázolt béremelés nincsen összhangban az inflációval, ez az összeg -mint mondta- a szinten tartáshoz sem elegendő. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester válaszából kiderült, hogy Kecskeméten három éve zajlik a bérrendezés a különböző ágazatoknál.

-Az infláción felüli emelésre került sor tavaly, tavalyelőtt, és az azt megelőző években. Tehát a mostani 10%-kot ebben a környezetben kell vizsgálni- hangsúlyozta a városvezető.

A polgármester elmondta, az infláció pár hónapja tart, december végén pedig majd újra megvizsgálják a helyzetet. A bérfejlesztésről szóló előterjesztést végül egyhangúlag fogadta el a közgyűlés.