Főszerepben: az idősek biztonsága és egészsége

2023. 09. 28., 14:29
Különleges programok vártak a szépkorúakra a Bács-Kiskun Vármegyei Katona József Könyvtárban. Az Idősek Világnapja alkalmából egészségmegőrző, közlekedésbiztonsági, valamint bűnmegelőzési napot szervezett a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Városi Szociális Közalapítvány.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 25 képet tartalmaz

Szépkorúakkal telt meg a Bács-Kiskun Vármegyei Katona József Könyvtár a Idősek Világnapja alkalmából rendezett egészségmegőrző, közlekedésbiztonsági, valamint bűnmegelőzési napon. Mivel október 1-je, az Idősek Világnapja idén hétvégére esik, így a szervezők pénteken rendezték meg a különleges programot az idősek számára.

A résztvevőket a Csigabiga Óvoda szórakoztatta színes műsorral, majd következett a közlekedéssel kapcsolatos játékos vetélkedő.

– Mindenképpen egy közlekedési kvízt játszunk velük, ami a közlekedés nagyon sok témáját érinti. Természetesen, miután kitöltik ezt a tesztet az idősek, akkor ezt értékeljük és átbeszéljük egyesével a kérdéseket. Mi az, amit helyesen tudtak, mi az, amit nem. Az idei év kiemelt témája a biztonsági öv, illetve a biztonsági rendszereknek a használata, úgyhogy ezzel kapcsolatban is egy kisfilmet mutattunk be nekik, illetve átbeszéltük a biztonsági öv használatának a szabályait, illetve a miértjét – mutatta be a programot Dudásné Tóth Erika, rendőr őrnagy, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára.

Az eseményt immár 5. alkalommal rendezték meg, amelyen mintegy 80 nyugdíjas vett részt. Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány elnöke szerint az Idősek Világnapjára szervezett program évről évre a szépkorúakat hivatott segíteni.

– Az egészségük megóvása, vagy a prevenció érdekében szűrést is szoktunk ilyenkor szervezni, az Ölelő Kéz Alapítvánnyal együtt dolgozunk a rendezvény ideje alatt. Nagyon nagy haszna van, mert sokszor kiszűrtek már olyanokat, akik a későbbiekben kórházi kezelésre szorultak. Természetesen egy ünnepség nem zárulhat úgy, hogy ne kedveskedjünk valamivel, úgyhogy egy csomagot készítettünk közösen a rendőrséggel - mondta Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány elnöke.

A jelenlévőket nyomozós játék is várta, előadásokat hallhattak a baleset, valamint a bűnmegelőzéssel kapcsolatban, ugyanis napjainkban egyre többen válnak csalók áldozataivá. A rendőrség bűnmegelőzési osztályának kollégái rövid videokkal hívták fel a figyelmet a 112 –es hívószám használatára és jelentőségére.

Az eseményen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester, dr. Szeberényi Gyula Tamás, országgyűlési képviselő és Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő. A polgármester az eseményen hangsúlyozta, városunkban az október az idősekről fog szólni.

– Egyik legégetőbb téma az egészség mellett a közbiztonság kérdésköre, mely azonban nem csak az időseknek, hanem nekünk, fiataloknak is fontosak, hiszen a technológia változása, környezetünk változása újabb eseményeket, újabb veszélyeket hordoz, és erre próbáljuk felhívni a figyelmet - emelte ki Szemereyné Pataki Klaudia.

A mai nap célja az időskorúak biztonságának javítása és egészségük megóvása, valamint a közösség erősítése.