Futva menekült az embercsempész az autópályán

KÖZLEMÉNY
2023. 01. 31., 12:42
Az életveszélyes mutatványt a Bács-Kiskun Vármegyei rendőrök szakították meg, akik pár másodperc alatt elfogták a pályatesten futó román férfit.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai 2023. január 30-án 21 óra 30 perckor az M5-ös autópálya 75-ös kilométerénél megállítottak egy olasz rendszámú személygépkocsit.

A sofőr ugyan megállt, de az intézkedést már nem várta meg: kiszállt a kocsiból, átugrott a szalagkorláton és a pályatest másik oldalán, futva kezdett menekülni. Az életveszélyes manővert a rendőrök szakították meg, ugyanis pár másodperc alatt elfogták a férfit. Az egyenruhások gyorsasága könnyen lehet, hogy megmentette a menekülő életét.

Rövid időn belül az is kiderült, hogy a férfi azért iszkolt el, mert a kocsiban rajta kívül kilenc határsértő utazott. A magukat indiai és afgán állampolgárnak valló férfiak sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a 30 éves román sofőr – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A férfit előállították, és gyanúsítottként kihallgatását követően őrizetbe veszik. A nyomozók előterjesztést tesznek az embercsempész letartóztatásának indítványozására, a migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​