Gáldonyi Sándor: a magyarok történelme tele van hősökkel, áldozatokkal

2024. 05. 26., 21:02
Minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a magyar nemzet a hősi halottak emléknek szenteli. Mindazoknak, aki a vérüket ontották, életüket kocáztatták vagy áldozták Magyarországért. Vasárnap, a Hősök napján, melyet Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Kecskeméti Területi Szervezete szervezett, Gáldonyi Sándor, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Kecskeméti Iroda vezetője mondott beszédet.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 27 képet tartalmaz

„A világ és a magyarok történelme is tele van hősökkel, áldozatokkal.” Ezt Gáldonyi Sándor mondta a mai Hősök napi megemlékezésen, a Deák téren. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Kecskeméti Iroda vezetője hangsúlyozta, "a hősök által elevenedik meg a történelem, köréjük szerveződik az emlékezet, ők szolgálnak erkölcsi példaként vagy elrettentő tanulságul és pedagógiai útmutatásul egyaránt.”

– A magyar nemzet hősiességet várt és kapott fiaitól. De hős az is, aki bátorságával vagy helytállásával példát mutatott embertársainak. Azok az asszonyok és gyermekek, akiknek szíve megtelt fájdalommal, mert szeretteiket valahol a világon, ismeretlenül temették jelzés nélküli sírokba, s csak remény maradt számukra a viszontlátás.  Ők azok, akik egyedül, küszködték át a háborúk utáni nehéz éveket
— mondta Gáldonyi Sándor.

Beszédében azt is kiemelte, hogy a Nagy Háború óta, ahogyan az idő kereke könyörtelenül forog és telnek az évtizedek az új nemzedékek egyre halványuló emlékezettel gondolnak azokra a régmúlt időkre, amelyek egész népek, nemzetek sorsát határozták meg és formálták újra, és amelyeket már csak a történelemkönyvek oldalairól ismerhetnek.

– Vajon ennyi idő távlatából át lehet-e érezni egy olyan kor hangulatát, amelyben az embertelen háború kirobbanását emberek milliói üdvözölték magasztalták és támogatták. Vajon ép elmével fel lehet-e fogni a nemes és szent eszmék mögé bújtatott borzalmas pusztítást, a 15 milliós emberáldozatot követelő esztelen öldöklést, az emberi méltóságot lealacsonyító, meggyalázó és generációkat lélekben megnyomorító idők eseményeit?
— tette fel a kérdést Gáldonyi Sándor.

Ünnepi beszéde végén leszögezte: „Az a nép, amely megtagadja múltját, az saját síremlékét készíti elő.” Aki pedig őseit tagadja meg, az elveszíti utódai tiszteletét. Az utókor szent kötelessége, hogy ne hagyja feledésbe merülni a magyar katonahősök és a civil áldozatok emlékét! Azokét, akik legdrágábbat, az életüket áldozták fel Hazánkért, Magyarországért.