Gazdasági ablak: Vállalkozásfejlesztési konferencia Kecskeméten

2024. 05. 03., 09:13
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozata újabb állomásához érkezett. A kecskeméti konferencia előadásai azt járták körül, hogy a KKV szektor szereplői hogyan tudják az elmúlt évek nehéz eseményei miatt bekövetkezett gazdasági változások gyengeségeit és veszélyeit úgy megismerni, hogy előnnyé kovácsolják azokat.

Velünk a vállalkozásodért – Amit a jövőről tudni érdemes címmel tartott konferenciát a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. A szakmai eszmecserén előadott többek között Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki beszédében kiemelte, hogy különösen fontos a piac, a kamara és a kormány hatékony együttműködése a gazdaság fejlődésének érdekében.

A piac-kamara-kormány hármasának együttműködésen belül kiemelten fontos szerepe van a vármegyei kereskedelmi és iparkamaráknak, hiszen a regionális szakmai szervezetek ismerik igazán a terület sajátosságait, így nemcsak a felkészültségük, de az érdekérvényesítő képességük is jelentős.

-Egy területi önkormányzattal, területi képviseleti rendszerrel a helyiek tudnak tárgyalni, ők tudják h mi a helyi gazdaság problémája, nehézsége, akár a sikere, vagy a lehetősége, ők tudják, h milyen képzésre van szükség, milyen munkaerőpiaci igények vannak, hogyan kellene kialalkuljon az infrastruktúra, milyen háttérfejlesztésekre van szükség, milyen helyi adórendszer legyen például, tehát ők azok, akik azokat a helyi finomságokat tudják, amik meghatározóak a helyi életben - mondta Dr. Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az elmúlt évek globális eseményei, mint a covid, az orosz-ukrán háború, vagy az infláció nagyon megtépázták a magyar gazdaságot is, így a kamara különös hangsúlyt fektetett arra, hogy segítse a vállalkozásokat. Ennek szellemében indult egy vállalkozást támogató program, aminek része volt a  kecskeméti konferencia is. Az információ- és tapasztalatcserét szolgáló szakmai események témái változatosak, de mindnek a célja, hogy támogassa a vállalkozások fejlesztését.

Hogy tudnak jobban fejlődni, hogy tudják a versenyképességüket jobban fenntartani, ennek az egyik nagyon fontos eleme a digitalizáció, az információ: ez is több éves téma, de hogy egy ilyen helyzetben, amikor versenyképességeket rontó tényezők vannak, még inkább érdekes, hogy automatizáljunk, digitalizáljunk, használjuk egyre jobban a mesterséges intelligenciát. Aki ezekkel nem él, nem használja, az előbb vagy utóbb nagyon súlyos hátrányba kerül.  
— hangsúlyozta Gaál József, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A vállalkozások megsegítésében az elmúlt évek kihívást jelentő gazdasági eseményei miatt a hitelek is nagy szerepet játszanak, különösen a KAVOSZ Zrt. által biztosított Széchenyi kártya kedvező, fix kamatú, államilag támogatott hitel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében Szolnoki Szabolcs helyettes államtitkár tartott előadást a kkv-k technológiai és digitalizációs fejlesztéséről, amelyben vázolta az új versenyképességi stratégiát, amely a szakma képviselőivel folytatott, széleskörű konzultáció eredménye, amely nemzetközi gyakorlatokat beemelve, kézzel fogható projekteket dolgozott ki.

Szolnoki Szabolcs előadásában kitért még a drónszabályozás megújítására, a mérnöki tanácsadást biztosító Ipar 4.0 kamionra, és a Mesterséges Intelligencia stratégiára, amellyel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szabályozásnak nehéz lépést tartania a gyors technológiai fejlődéssel, de elsődleges céljuk, hogy az MI káros hatásaitól megvédjék a szervezeteket és az embereket.