Golyóálló üvegek védik a kecskeméti Nagytemplom ablakait

2023. 03. 03., 12:52
Látványosan szépül és épül a kecskeméti Nagytemplom. Több új elem is feltűnhet a járókelőknek. A szakemberek a golyóálló védőüvegeket helyeznek fel a napokban az épület ablakaira. A timpanonos homlokzaton pedig egy szép díszítő elem is megújult.

Ezekben a napokban a golyóálló védőüvegeket helyezik fel a szakemberek az ólomüveg ablakokra, a Városháza felőli oldalon pedig továbbra is folynak a festési és burkolatjavítási munkálatok. A toronytörzs még állványozva van, hiszen itt még munkálatok zajlanak: rövidesen elkészülnek az erkélylemez új márvány járólapjai, és utána az új, acél kovácsoltvas erkélykorlát is a helyére kerül majd - tájékoztatott Vörös Márta, főegyházmegyei főépítésze.

A főhomlokzat legfelső részén, a timpanonos homlokzaton egy szép díszítő elem is megújult: a Szűzanya, Patrona Hungariae alakja tűnik elő, amely restaurátori újrafestésen esett át és teljes felületében megújult.

Elhúzódik a felújítás 

A Nagytemplom rekonstrukciója 2019-ben kezdődött, azóta a toronysisak teljesen újjászületett, tetejét egy hatalmas, több mint 70 kilogrammos aranyozott kereszt és a toronygömb díszíti. A négy evangelista teljesen felújított szobrát 2021 októberében helyezték fel a mintegy 40 méteres magasságba. A főhomlokzaton kőrestaurátori munkálatokat végeztek, új színt kapott az épület. A helyreállítás folyamatos, a szakemberek a változékony időjárás viszontagságaihoz alkalmazkodva tudnak haladni.