Hagyományőrző disznóvágást tartottak a Műkertvárosban

2023. 01. 14., 12:09
Estig tartó mulatás, friss töpörtyű, forró tea, pálinka és friss kenyér. Igazi, hagyományos disznótort tartanak ma a Műkertvárosban a Vadaspark előtti téren. A HI Kecskemét által szervezett szombati eseményen a városrész fiatalabb és idősebb lakói közösen elevenítik fel a falusi disznóvágás hangulatát.
Fotó: Csősz Alexandra
A galéria 23 képet tartalmaz

Korán kezdődött a hétvége ma (szombat) a Műkertvárosban. Hat órakor már a Vadaspark előtti téren dolgozták fel a hajnalban levágott disznót a városrész első, hagyományőrző disznóvágásán.

’Nagyon örülök annak, hogy a Műkertvárosban nem csak a nyugdíjas élet pezsgő, hanem most már évek óta a fiatalok is nagyon magukénak érzik a városrészt – mondta a rendezvényen Lévai Jánosné a városrész önkormányzati képviselője.

Hozzátette: A több mint egy évtizede zajló kakasfőző verseny minden nyáron összehozza a városrész lakóit, de ma először disznót is vágtunk. A két mozgatórugó, a helyi civilszervezet két oszlopos tagja Baracsi Kati és Baracsi Klári, akik magukénak érzik a városrészt és egy képviselőnek nagyon fontos.

Baracsi Klára Klaudia a Műkertvárosért Együtt Egyesület elnöke elmondta: Nagyon sok munkánk van. A Műkertvárosért Együtt Egyesületnek 14 tagja van, akik hozzátartozóikkal és a családjaikkal érkeztek valamint a Műkertvárosiak apraja itt van és segít már 5 óra óta.

Mint elhangzott, a rendezvény támogatóinak köszönhetően a Platán Otthon 200 főre elegendő hurka-kolbászt fog kapni.

A rendezvényt meglátogatta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is.

Fiatalok és idősek közösen dolgozzák fel a levágott állatot. Egy kilátogató apuka elmondta, hogy azért jött ki három gyermekével, mert a kicsik még nem láttak disznóvágást, nem látták még hogy hogyan kell földarabolni, hogyan kell feldolgozni a disznót és szerinte fontos, hogy ne csak az árusítóhelyek polcairól ismerjék a fiatalok a húst.