Puszi és menj tovább! (K+R) parkolók Kecskeméten

2023. 09. 01., 11:41
Most már három helyen is találkozhatunk a K+R, vagyis a puszi és menj! parkoló táblákkal, az iskolák közelében. A K+R parkolóknak köszönhetően gyorsabbá és biztonságosabbá vált a tanulók iskola előtti be- és kiszállása a gépkocsiból.
Fotó: Puskás Barbara
A galéria 8 képet tartalmaz

Elindult a tanév, ezzel egyidejűleg Kecskeméten három helyen is új táblák segítik a gyermekek gyorsabb és biztonságosabb bejutását az intézményekbe. Elsőnek a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola előtt alakítottak ki K+R parkolót, vagyis helyezték ki a Puszi és Menj! táblát, egy 22 méteres szakaszra.

- A parkolók segítik a szülőket abban, hogy gyorsabban tudjanak elindulni a munkahelyükre. Gyorsan kirakják a tanulókat, adnak egy puszit és már mennek is tovább. Erről szól ez a kezdeményezés 
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Szabó Gabriella, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola intézményvezetője. 

Az ilyen típusú parkolók tesztelésként a Lunkányi János utcán az Arany János Általános Iskola előtt, a Búzás Mihály utca Kálvin tér felőli oldalán, a Református Újkollégium kapubehajtója előtti 3 párhuzamos kapuállásban, továbbá a Kálvin téri parkolók első három állásában találhatóak. A K+R parkolóhelyek kialakításáról a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság döntött.

A K+R parkolóhelyeket azok a járművek vehetik igénybe, amelyek gyermekeket hoznak vagy visznek.  Fontos, hogy ezeket a parkolókat csak rövid időre szabad igénybe venni.

- Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy 7 és 8 között, valamint délután 16 és 17 óra között, csak ezek az autók várakozhatnak ezekben a parkolókban, a fennmaradó időben bárki használhatja a parkoló helyeket. Ma reggel kollégáim a református Iskolánál próbálták a szülőknek elmagyarázni a táblák jelentését
— mondta stábunknak Csíkos Imre, a Kecskeméti Városrendészet intézményvezető helyettese.

A „Puszi és menj tovább!” parkolók kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy reggel a szülők a gyermekeket biztonságosan juttassák az iskolába. A szakembere azt remélik, hogy a jövőben egyre többen tartják be a tábla által előírt szabályokat.