Hárommilliós támogatást is kaphatnak a falusi kisboltok

2023. 01. 17., 18:12
Nyolcmilliárd forint keretösszeggel indult pályázat idén a kistelepülések boltjainak támogatására. A Magyar Falu Program sok településen segíti a helyi kereskedések talpon maradását.

Ma is teli polcokkal várta vásárlóit a bócsai kisbolt. A széles kínálat ellenére ennek a kereskedésnek is egyre nehezebb talpon maradni.

– A legnagyobb problémánk jelenleg a rezsiemelkedés, ami nagyon megnehezíti az életünket. Nagyon össze kell húzni magunkat, hogy ezt ki tudjuk gazdálkodni – nyilatkozta Csipak Vincéné egyéni vállalkozó.

A folyamatos áremelkedés és az árverseny a multikkal tovább csökkenti az üzletek nyereségét, ami szintén probléma. A Magyar Falu Program „Falusi kisboltok” pályázatának köszönhetően idén akár 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást is elnyerhetnek a 2000 fő alatti településen üzemelő kereskedések. A pénz nagy segítséget jelenthet a boltoknak.

– Nagyon megörültünk ennek a pályázatnak, ezzel egy kis lyukat be tudunk tömni. A közterhekre fordítanánk, a minimálbér-emeléssel ugyanis azok is nőttek - tette hozzá Csipak Vincéné.

Az elnyert összeget a boltok rezsiköltségekre, bérleti díjra, bérek és járulékok kifizetésére, könyvelői díjra, karbantartási és áruszállítási költségek kiegyenlítésére vagy éppen irodaszerek, tisztítószerek, postai, valamint telefonszolgáltatás kifizetésére használhatják fel. A kisboltok január végéig pályázhatnak a támogatásra.