Hat év alatt 4 fejlesztés és 799 program valósul meg Kecskeméten

Végéhez közeledik a „KözösségÉpítő Kecskemét” projekt

2022. 11. 30., 13:45
Részletes beszámolót adott eddigi, több mint hat éves tevékenységéről és eredményeiről ma (szerda) a Városházán a „KözösségÉpítő Kecskemét” projekt. A Városi Szociális Közalapítvány által koordinált programban 750 millió forintos uniós forrás érkezett a megyeszékhelyre. Az összeg nagyobb részét fejlesztésekre fordították, de a helyi civilszervezetekhez is jutott 250 millió forint, amelyből közel 800 program valósul, valósult meg.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 17 képet tartalmaz

Kecskemét illetve az e célra létrejött konzorcium a Városi Szociális Közalapítvány koordinálásával 2016-ban nyert el 750 milliós uniós forrást a helyi közösségek támogatására. A „KözösségÉpítő Kecskemét” című projektnek ma (szerda) volt az első részletesebb beszámolója az elmúlt évek tevékenységéről.  

-A projekt keretében összeállított stratégiai dokumentumban teljesen új célkitűzések fogalmazódtak meg. Olyan programok, amelyekről előzetesen kikérték a lakosság véleményét is a programban részvevő civilszervezeteken keresztül - mondta a fórum megnyitójában Engert Jakabné alpolgármester.

Az elnyert uniós forrás két részből állt. Mintegy 500 millió forint érkezett az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, amelyből nagyobb részt négy nagy fejlesztés valósult illetve valósul meg. Folyamatban van a széchenyivárosi illetve hunyadivárosi közösségi házak felújítása illetve már elkészült a szarvas téri park rekonstrukciója valamint egy új játszótér a Kósafaluban.

A program keretében rendelkezésre álló forrás másik részéből vagyis az Európai Szociális Alap 250 millió forintos támogatásából pedig helyi civilszervezetek kaptak pénzt pályázat keretében. Összesen 24 egyesület illetve alapítvány jutott így 3 és 15 millió forint közötti összeghez céljai megvalósításához. 2023 tavaszáig 351 program keretében 799 eseményre kerül sor - hangzott el a mai rendezvényen.

-A programok skálája rendkívül színes volt. Bár a covid megakadályozta az események egy részét, idén nagyon sokat sikerült bepótolni és megvalósítani. Gyakorlatilag nem volt olyan hét, amikor ne lett volna valamilyen programunk Kecskeméten - Horváth Attiláné a KözösségÉpítő Kecskemét Helyi Közösség konzorciumi elnöke, aki hangsúlyozta azt is, hogy az eddig létrejött programok maradandók lesznek a megyeszékhely életében.

A rendezvényen Németh Péter István munkaszervezet vezető hangsúlyozta, hogy az infrastrukturális fejlesztések legkésőbb jövő tavaszra befejeződnek. A civilszervezetek projektjei közül pedig eddig 18 ért véget. Közülük a mai fórumon hatan számoltak be tevékenységükről, köztük a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete is, akik többek között balesetmegelőzési programokat illetve bűnmegelőzési előadáskat szervezett az érdeklődők számára.