Helyzetjelentés a kajszi fagykár után

2024. 03. 26., 20:28
Kecskeméten országos viszonylatban is rendkívüli lehűléssel, mínusz 6,2 C-os faggyal kezdődött el a tavasz március 20-án hajnalban. Az azt megelőző, rendkívül hideg reggelek után, ez egy mélypont volt a már virágba borult kajszifáknak. Már akkor bizonyos volt, hogy a szakszerű védekezés ellenére is, jelentős károk keletkeztek egyes korai fajtáknál.

Kecskeméten országos viszonylatban is rendkívüli lehűléssel, -6,2 C-os faggyal kezdődött el a tavasz március 20-án hajnalban. Az erős fagyot követően 6-7 órával stábunk már kint járt a Bács-Zöldért Borbásban található kajszibarack ültetvényében, azonban a teljes, valós kárhelyzet felmérésével a szakemberek csupán a napokban végeztek.

10-15 éve is voltak már ebben az időszakban ilyen fajta lehűlések, azonban most a korán érkezett, hosszantartó enyhe februári idő miatt kb. 3 héttel hamarabb indult el a virágzás, így a legkritikusabb gyümölcsképződési időszakban érte a rendkívüli hideg a már teljesen megnyílott virágokat ill. a kis gyümölcskezdeményeket.

Az, hogy meddig tarthat még ez a fagykár tekintetében kockázatos időszak Bűdi Zsolt, a Bács-Zöldért tulajdonos, vezérigazgatója szerint ma már szinte megjósolhatatlan.

további részletek a KTV riportjában: