Heves esőzés, viharos szél - Bács-Kiskun Vármegyére is riasztást adtak ki

2024. 06. 11., 13:00
Az egész országra, köztük Bács-Kiskun Vármegyére is riasztást adtak ki a heves esőzések, viharos széllökések miatt. A szeszélyes időjárás kiszámíthatatlan, az elmúlt napokban volt ahol tornádó csapott le, máshol jégeső tombolt. De vajon mikor köszönt be a tényleges nyár idén?
Vasárnap is lehetnek záporok, zivatarok | Fotó: Kiss Dávid

Elsőfokú riasztást adtak ki a zivatarok miatt Bács-Kiskun Vármegyére. Az eső mellett felerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Az időjárás az elmúlt hetekben teljesen kiszámíthatatlan volt. A száraz kánikula után egyik pillanatról a másikra csapott le a jégeső, szélvihar.

- A május közepétől június közepéig terjedő időszak, egy másodlagos csapadék maximumként jelenik meg itt a Kárpát medence és szűkebb hazánk Kecskemét időjárásában is. Éppen ezért azt kell mondanunk, hogy az, ami most történik egy teljesen normális jelenség
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Ország Ferenc okleveles meteorológus.

A szakember azt mondja, bár az előző években szárazabb volt a június, már a Medárd napi népi hiedelem is azt mutatja, a nyár eleje egy csapadékosabb időszak volt a régmúltban is.

- Szombaton volt nyolcadika, ekkor ugye nem esett eső, viszont vasárnap hajnalra megérkezett egy viszonylag markánsabb hidegfront záporos csapadékkal, tehát azt mondhatjuk, és láthatjuk az elmúlt hetekben, hogy megvolt ez a csapadékosabb időjárás ebben az időszakban. Beindult a nyár eleji csapadékosabb időjárás, ami a medárdi csapadékot hozza
— állítja Ország Ferenc.

A következő időszakban tehát marad a változékony időjárás. Az egész országban riasztást adtak ki a heves esőzések miatt. Két nappal ezelőtt Szombathelyen még tornádó is tombolt, ami a szakember szerint akár Kecskemét környékén is előfordulhat. A hét második felére enyhülést ígérnek, jövő héttől már tartósan 30 fok körül lesz a hőmérséklet, ám visszatérhet a csapadékos időjárás. Az igazi száraz nyár júliustól várható.