Hivatalosan is bemutatták a Neumann 2023 Programot

2023. 06. 16., 12:59
A Neumann János Egyetemért Alapítvány és a Neumann János Egyetem hivatalosan is bejelentette a fiatalokat széleskörben megszólító Neumann 2023 Programot. A rendezvény mai sajtótájékoztatóján kiderült, a kormány a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Neumann János Programján keresztül nyit meg 80 milliárd forintnyi forrást a hazai innovatív projektek támogatására, amely tovább erősítheti a hazai tehetségek helyben, akár Kecskeméten maradását is.

A Neumann János Egyetemért Alapítvány idén, Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a kecskeméti egyetemen Neumann 2023 Programévet hirdetett. A kezdeményezés célja egy olyan, a neumanni értékeket és elveket hangsúlyozó programsorozat indítása, amelyben színvonalas rendezvények várják az érdeklődőket.

A szervezőket Neumann János gondolata vezérelte, vagyis az, hogy a jövőből kell kiindulni, hogy megértsük a jelent, hangsúlyozta Csizmadia Norbert a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke a rendezvénysorozatot bemutató sajtótájékoztatón.

- Arra gondoltunk, az emlékév keretében olyan szakmai programokat hirdetünk meg, amely a jövőről szól, a jelen diákjainak, a jövő fenntartható mérnökeinek, közgazdászainak, vagy akár kertészmérnökeinek. 64 programot terveztünk, amelyeknek nagyjából a fele már meg is valósult idén
— fogalmazott a sajtótájékoztatón Csizmadia Norbert.

Ami eddig történt

A Neumann 2023 Programév tavaszi nyitóeseményeként a kecskeméti egyetemen mutatta be könyvét Ananyo Bhattacharya – Egy ember a jövőből – Neumann János élete címmel, amelyet hazánkban is már az év legsikeresebb tudományos könyveként tartanak számon. Neumann munkásságával foglalkozik a program által szintén támogatott Magyar Marslakók című kiadvány is.

Neumann születésének 120. évfordulója alkalmából a kecskeméti egyetemre több konferenciát szervezetek. A jövő közlekedése szakmai rendezvény 3 magyar egyetem közreműködésével jött létre, továbbá a kecskeméti CAMPUS-ra érkezett egy nemzetközi ökológiai konferencia, egy 24 órás logisztikai verseny és különböző programozó versenyek is.

Az egyetem országos és nemzetközi cégeket is felvonultató fröccsöntési konferenciáján a közelmúltban bemutatták a Neumann Start programot melynek célja, hogy a hazai műanyagfröccsöntési iparnak ismét a kecskeméti egyetem legyen a központi képzési helye.

Tavasszal sikerrel zárult a Lakiteleki Népfőiskolával közösen meghirdetett Neumann életéről és munkásságáról szóló, kárpát-medencei verseny, amely 12 egyetem részvételével zajlott le.

Az infrastrukturális fejlesztések keretében a kecskeméti CAMPUS „Tőzsdetojásában” létrejött egy az értéktőzsdék működését szimuláló tanterem, amely a legmodernebb pénzügyi ismeretek oktatását szolgálja a Bloomberg informatikai eszközeinek és alkalmazásainak támogatásával.

Megnyílt a holografikus terem is, amely a 3D-s tervezésben segíti a diákok munkáját, továbbá átadták a SEM elektro-mikroszkóp termet a GAMF Műszaki és Informatika Karán.

A Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy a kormányzat valamennyi - az innovációt szolgáló intézkedése - modellértékű, és a kecskeméti egyetem kitörési pontjaira alapoz, azaz a jövőből kiindulva a jelent építi.

„Működik a modellváltás, versenyképesebb lett a magyar felsőoktatás.” Ezzel kezdte felszólalását a Neumann 2023 Program bemutatásán az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár. Dr. Hankó Balázs ennek bizonyításaként hangsúlyozta, hogy idén 27 százalékkal nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma hazánkban úgy, hogy a magyar gazdaság számára fontos műszaki, természettudományos, agármérnök, illetve informatikai területen ez a növekedés még magasabb, 34 százalékos volt. A kormány számára fontos, hogy a vidéki egyetemek is erősödjenek, ezért örülnek annak, hogy a kecskeméti egyetemen 60 százalékkal több volt a jelentkezők száma a tavalyi évhez képest.  

Az államtitkár szerint a magyar sikernek nem mindenki örül Brüsszelben, de ennek ellenére lesz nemzetköziesítés, magyar kutatási program, azaz lesz együttműködés, mert a kormány biztosítja ezt a kutatóknak.    

Dr. Hankó Balázs a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Neumann János Programján keresztül a mai napon nyitott meg egy 80 milliárd forintnyi forrást a hazai innovatív projektek támogatására.

- Ezzel a programmal szeretnénk elérni, hogy minél több magyar tehetséges kutató legyen. Olyanok, akik a magyar innovációt, a magyar kreativitást erősítik. Ez jövőképességünk záloga. Szeretnénk elérni, hogy 2030-ra hazánk Európa 10 legjobb innovátora legyen, de világviszonylatban is bekerüljön a legjobb 25 közé. Erre minden esélyünk megvan, mert visz minket előre a magyar innováció és kreativitás. Ezt a folyamatot segíti a Neumann János Program 9 intézkedése is, amelynek első lépését 80 milliárd forinttal támogatja a kormány
— hangsúlyozta beszédében Dr. Hankó Balázs, a felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár.

A rendezvény végén Árvai Zoltán, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kommunikációs vezetője a nyárra és a következő szemeszterre is készülve felhívta a figyelmet a Hírös Agórával együttműködve tervezett közös rendezvényeikre, így a Street Art Fesztiválra, a ChillZone hétvégékre és az év végi Adventi Fesztiválra.

Mint elhangzott, életre hívják a Neumann Vibes koncertsorozatot is, amely a minőségi zenei élet felpezsdítését hivatott szolgálni. Szintén a szórakoztatás jegyében az egyetem idén csatlakozik a kecskeméti Jazzfőváros családi fesztiválhoz is. A Neumann2023 Program kiemelt jelentőségű eseménye lesz a november 10-re szervezett TEDX John Von Neumann University rendezvény. A világhírű konferencia-sorozatot Magyarországon elsőként rendezheti meg vidéki egyetem.

A Neumann János Egyetem mindezeken túl, szintén a Neumann 2023 év keretében részt vesz az Egyesült Arab Emirátusokba szervezett COP28 őszi klímacsúcson is, ahol bemutatják különleges megújuló energiával üzemelő járműveiket.