Hogyan óvhatjuk házi kedvenceinket a hőségben?

2024. 07. 06., 10:39
A kánikula nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli. Újabb hőhullámra kell felkészülni a következő napokban, így érdemes tudni, hogyan óvhatjuk házi kedvenceinket a hőség káros hatásaitól.
A galéria 8 képet tartalmaz

A következő napokban ismét emelkedik a hőmérséklet, jövő héten akár 37 fokot is mutathat a hőmérő. Az extrém melegben nemcsak a saját szervezetünkre, hanem házi kedvencekre is ügyelni kell. Alapvetés, de mégsem lehet elégszer elismételni, hogy ilyenkor sem gyermeket, sem élő állatot nem hagyunk álló autóban.

A nyári nagy melegben egy percre se hagyjuk a kutyánkat a parkolóban, tehát ne kutyával menjünk vásárolni. Még légkondis autóban se hagyjunk kutyát, mert egy pár perc alatt felhevülhet, és életveszélyes lehet a kutya számára, ha be van csukva az autó
— magyarázta Szabó Attila, az Argos Állatvédelmi Egyesület elnöke.

A kutyák esetében is kifejezetten fontos a megfelelő folyadékbevitel. Ezt a víz rendszeres cseréjével, illetve néhány jégkocka használatával érhetjük el, hogy ne melegedjen fel a frissítő.

Nagy melegben kevesebb mozgás is elegendő a kutyáknak, a sétálást érdemes a hűvös reggeli órákra időzíteni.

A 10 és 15 óra közötti időszakot lehetőleg kerülje mindenki. Ha mégis akkor kell levinni, akkor hűvös, árnyékos helyekre, füves területekre menjünk, és ne a forróságba vigyük el őket sétálni
— mondta Szabó Attila.

A kutyák szőrének ápolása is nagyon fontos. Nem szabad elhanyagolni a kozmetikázást azon fajoknál, amelyek nyírást igényelnek, a nyáron vedlő kutyák bundáját pedig rendszeresen kefélni kell, ezzel is segítve a megfelelő komfortérzetet. Kedvencünk szőrének vagy  pihenőhelyének hűtésével szintén segíthetjük, hogy könnyebben átvészelje ezt a kutyameleget.