Ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a hétvégén az Akadémia krt.-Irinyi utca kereszteződésben

2023. 07. 11., 10:55
Július 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap forgalomkorlátozás lép életbe az Akadémia krt. – Irinyi utca kereszteződésében Kecskeméten. Ezen a két napon érdemes alternatív útvonalat keresni, mivel a kereszteződés Március 15. utca felé vezető szakaszát csak buszok, taxik, gyalogosok és kerékpárosok használhatják.

A TERMOSTAR Kft. közleménye szerint az ideiglenes lezárásra azért van szükség, mert a kecskeméti távhőrendszer átfogó fejlesztése keretében korszerű, energiatakarékos távhővezeték épül ezen a szakaszon is. A korlátozás miatt július 15-én és 16-án nem lehet az Akadémia krt.-ról az Irinyi utca Március 15. utca felé vezető szakaszára kanyarodni. Az Irinyi utcán a városközpont felől érkezők pedig a lezárás miatt nem haladhatnak tovább egyenesen. A kereszteződést azoknak is érdemes elkerülni, akik a Március 15. utca felől a belváros felé szeretnének tovább haladni az Irinyi utcán, hiszen ezt az útvonalat is érinti a lezárás.

Annak érdekében, hogy a forgalomkorlátozás a lehető legkisebb fennakadást okozza a Széchenyiváros közlekedésében, a kivitelezést végző TERRA-21 Kft. a kisebb járműforgalommal járó hétvégi napokra ütemezte a munkát. A korlátozás nem vonatkozik a buszokra és taxikra, illetve a gyalogosokra és kerékpárosokra. Ők a hétvégén is zavartalanul használhatják a kereszteződést. Hétfő reggeltől pedig az autósok is újra a megszokott módon közlekedhetnek.

A munka szorosan kapcsolódik a kecskeméti távhőrendszer Európai Uniós forrásból, a Széchenyi 2020 Program keretében (KEHOP-5.3.4.-21-2021) megvalósuló átfogó fejlesztéséhez. A beruházás célja a hőtermeléshez felhasznált földgáz mintegy 70 százalékának megújuló energiával történő kiváltása. A TERMOSTAR Kft. fejlesztésének köszönhetően tovább erősödik a távhős kecskeméti ingatlanok ellátásbiztonsága, hiszen import földgáz helyett olyan megújuló energiaforrásból állítják elő a hőt, ami helyben folyamatosan rendelkezésre áll. Az új rendszer várhatóan már a következő fűtési szezonban üzembe áll.