Idén 170 éves a kiskunhalasi kórház - Fotókiállítással kezdődik az ünneplés

2024. 02. 11., 19:27
„Az egészségügy az emberről szól!” Így nyilatkozott Dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója a Kecskeméti Televíziónak az intézmény fennállásának 170. évfordulója alkalmából elindított programsorozat nyitórendezvényén, szombaton. Szögi Ágnes fotóművész képeit mutatja be a most megnyílt tárlat. A vásznon öröm és bánat egyaránt megjelenik.
A galéria 25 képet tartalmaz

170 éves a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, valamint 50 éves az intézmény főépülete. Ennek a kettős jubileumnak az apropóján vette kezdetét szombaton egy programsorozat. Nyitórendezvényként Szögi Ágnes fotóművész alkotásaiból nyílt meg egy egészségügyi fotóművészeti kiállítás, mely azt mutatja be, hogy az egészségügyi szolgáltatás az emberről szól. Dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója elmondta, az Újjászületés” című tárlatnak többes értelmezéssel bír.

Nemcsak a kórház megújulásáról szól a kiállítás, hanem a benne folyó munkáról, ami egy állandó újjászületés. És itt nem csak a valódi születéseket lehet rajta érteni, hanem azt a gyógyító folyamatot is, amivel visszaadjuk a családoknak, a társadalomnak, a munkájának azt az embert, aki megbetegedett. Az is egy újjászületés, amikor az utolsó útjára kísérünk valakit. Igaz, hogy nem tudjuk, hogy odaát mi van, legfeljebb sejtjük, de ez egy olyan lelki megújulás, ami sokszor nem könnyű a dolgozóknak és feldolgozni is nehéz a hozzátartozónak, de mégis az egyik legnemesebb gesztus az egészségügy részéről
— hangsúlyozta Dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója.

Lélekben tükrözi a kiállítás az elmúlt 170 évet, a tárlat érzéseket mutat be, örömöt és bánatot egyaránt. A bő másfél évszázad sikerekkel volt teli, az elődök munkáján továbbhaladva pedig ma is az ország legjobb kórházai között szerepel a kiskunhalasi. A kezdet tehát megmutatta az irányt az utókornak.

„170 évvel ezelőtt Kiskunhalason egy kóroda létesült. Pápay doktor volt az első orvos és egyetlen a városban. Később szülőotthon lett, a Bessenyei kórháznak már Monszpart volt a főigazgatója, aki abban az épületben - ami ma is megtalálható a kórház udvarán és jelenleg gyógytorna és egyéb szolgáltatások vannak benne - végezte el Magyarország első combnyak szegezését.”

A kórház ünnepségsorozatának következő állomása egy Egészségügyi Világtalálkozó lesz. A rendezvényre a kiskunhalasi kötődéssel bírókat várják majd, akik bemutatják az életüknek azon aspektusát, amikor a sikereiket elérték.