Idős, leépült embert használt ki a csaló páros

KÖZLEMÉNY
2023. 03. 17., 08:14
A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli csalás és közokirat-hamisítás miatt vádat emelt egy házaspárral szemben, akik az egyedül élő, idős, szellemileg leépült férfit - a bizalmába férkőzve - ingatlanai eladására, továbbá áruhitelek és személyi kölcsön felvételére vették rá, majd a befolyt vételárat, a hitelbe vásárolt árucikkeket és kölcsönösszeget megszerezték tőle.

A vádirat szerint a büntetett előéletű házaspár – az ügy két vádlottja – 2019-ben megismerkedett az egyedül élő, szellemi leépülésben szenvedő 81 éves férfival – az ügy sértettjével -, akinek a bizalmába férkőzve tudomásukra jutott, hogy Kecskeméten és Káptalantótiban összesen három ingatlana is van. Az idős férfinak ugyan ténylegesen nem állt szándékában a lakásait és a nyaralóját eladni, azonban a vádlottak a mentális állapotát és a nagyfokú feledékenységét kihasználva rávették arra, hogy az ismerősi körükben talált vevők részére azokat áron alul eladja. Miután 2020 áprilisában az ügyletek végbementek, a házaspár rávette a befolyásuk alatt álló, idős férfit arra is, hogy tartási szerződést kössön velük, így az ingatlanok eladásából származó, összesen 14,5 millió forint összegű vételárat megszerezték. A vádlottak a sértett pénzéből a lányuk nevére megvásároltak egy házat, amelyre a sértett haszonélvezeti jogát bejegyeztették.

A házaspár 2020 tavaszára a szellemileg leépült férfi teljes bizalmát élvezte, amikor egy áruházban saját használatukra különböző műszaki cikkeket: hűtőt, autóhifit és kisgépeket úgy vásároltak meg, hogy magukkal vitték a sértettet és rávették arra, hogy áruhitelt vegyen fel a termékek kifizetéséhez. Néhány hónap múlva 350 ezer forint személyi kölcsön felvételére is rábírták a nekik kiszolgáltatott férfit, ez az összeg szintén a vádlottakhoz került. A házaspár az első három heti törlesztésnek még eleget tett, majd elérhetetlenné váltak. A hitelek visszafizetése már azok felvételekor sem állt a szándékukban, arra ténylegesen anyagi lehetőségük sem volt. Az asszony emellett 2020 júliusában, augusztusában és októberében úgy vette át a postai kézbesítőtől a férfi nyugdíját, hogy az átvételi elismervényeken magát valótlanul az unokájaként tüntette fel.

A házaspár férfi tagjának amiatt is felelnie kell, mert egy ismerősének felajánlotta, hogy segít árokásó munkagépet szerezni. A gép lefoglalózására 700 ezer forintot, később valótlan indokokra hivatkozva további 6 millió forintot szerzett meg tőle. A vádlott a munkagépet nem szállította le és a kicsalt pénzt sem adta vissza.

Az ügyészség a házaspárt többrendbeli csalás bűntettével, közokirat-hamisítás bűntettével, az asszonyt emellett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja és ezért mindkettejükkel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza. A férfi és a jelenleg más ügyben kiszabott jogerős börtönbüntetését töltő nő ügyében a Kecskeméti Járásbíróság hoz döntést.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség