Ilyen volt a Fool Moon acapella énekgyüttes koncertje Kecskeméten

2023. 07. 15., 10:50
A szegedi Fool Moon acapella énekegyüttes lépett fel pénteken este a Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál programjában a kedvelt kecskeméti szabadtéri koncerthelyszínen, a romkertben. Az Acapelland címet viselő programban magas szakmai színvonalon előadott könnyűzenei darabokat hallhatott a közönség. A koncert a Neumann Vibes sorozat részeként, a Neumann János Egyetem támogatásával a Hírös Agóra Kulturális Központ szervezésében valósult meg.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 39 képet tartalmaz

A Fool Moon 2001-ben alakult meg Szegeden, s az eltelt bő két évtized alatt igazi népszerűséget szereztek a hangszeres kíséret nélküli, csupán  emberi hangokra épülő könnyűzenei repertoár előadásával. Az öttagú együttes az elmúlt bő két évtizedben hat nagylemezt, hat nemzetközi és magyar díjat, valamint számos jelölést, elismerést szerzett önmagának és a képviselt műfajnak, továbbá létre hozta és működteti az Acapella Fesztivált Szegeden, amely további rajongókat biztosít folyamatosan a műfajnak.  

Az együttes kecskeméti koncertjére a Neumann 2023 programév keretében került sor.  Mint Árvai Zoltán, a Neumann János Egyetemért Aapítvány kuratóriumának kommunikációs vezetője a műsor előtt elmondta, olyan minőségi produkciókat felvonultató zenei sorozatban gondolkodnak, amely minden korosztálynak szól, és képes megszólítani az egyetemi ifjúságot is. Így került az általuk kezdeményezett Géniusz a kultúrában programsorozatba Borbély Mihály és a Polygon , valamint  a Tanboren Trió után tegnap este a Fool Moon az Acapelland című koncerttel.

Az együttesben két helyen történ változás a két évtizeddel ezelőtti megalakulás óta. Tegnap este a Mészáros Tamás, Molnár Gábor, Vavra Bence, Wodala Barnabás és Németh Miklós alkotta formáció szerzett szép perceket és emlékezetes koncertélményt a kecskemétieknek.

Az énekesek bámulatosan kihasználták az emberi hangban rejlő lehetőségeket, hangszerek híján a ritmuskíséretet   is beatbox-szal, szájbőgővel oldották meg. A repertoárban Beatles örökzöldtől Michael Jackson slágeren,  karibi  dallamokon és át Justin Timberklake slágerén át Arany János „népdaláig”  és az Emil Rulez és Hajós András ikonikussá lett Hello, tourist című daláig igen széles skálával találkozott a lelkes közönség.    A műsor mindvégig pergő ritmusú,  színes, jókedvű és humoros volt, amit a hallgatóság vissza is igazolt. Megálltak azok is, akik eredetileg nem a koncert kedvéért érkeztek a főtérre, és végül a nézők karéja már a Kecskeméti Televízió bejáratáig ért az egyik oldalon, a Kéttemplom köz bejáratáig a másikon.  Nem is akarták leengedni az együttest a színpadról: több ráadásszámra is szükség volt a koncert végén.

A Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál programja a Hírös Agóra Kulturális Központ szervezésében szombaton este 21 órától a főtéren, a Hírös Forrás szökőkút körül folytatódik három kecskeméti kórus, az Ars Nova, a Kecskeméti Fesztiválkórus és a Cantus Nobilis Kórus rendhagyó műsorával. A moderátor Bősze Ádám zenetörténész lesz.