Indulnak a Hírös Szenior Egyetem tavaszi előadásai

KÖZLEMÉNY
2023. 02. 19., 19:50
A Neumann János Egyetem a CédrusNet Kecskemét Programmal összefogásban folytatja a Hírös Szenior Egyetem előadássorozatát. Az előadások új helyszíne: Izsáki út 5, CAMPUS/Oktatási épület/1.06 B. Az első előadás február 22-én 17 órakor kezdődik, témája pedig a sztrók hatékonyabb kezelése lesz.

Következő előadás: 

Dátum: 2022. február 22. 17:00 óra

Előadás címe: Mérnöki modellekkel a sztrók hatékonyabb kezeléséért

ElőadóDr. Józsa Tamás, az Oxfordi Egyetem Mérnöktudományi Tanszékének posztdoktori kutatója.

Képzelj el egy világot, amelyben orvosi eszközöket és gyógyszereket nagyrészt szimulációk alapján fejlesztünk, amelyek képesek személyre szabott kezelés meghatározására. A mérnöki gyakorlatban rendszeresen használunk számítógépes modelleket, például járművekben használt alkatrészek deformációjának vizsgálatára, hogy így megfelelő szilárdságú, de a szükségesnél nem nehezebb alkatrészeket gyártsunk. Az elmúlt évtizedben az orvosi eszköz- és gyógyszergyártók felismerték, hogy szimulációkkal ők is jobbá tudnák tenni termékeiket. Az emberi testben lejátszódó, rendkívül komplex folyamatok és az orvosi kezelések számítógépes modellezése viszont óriási kihívást jelent.

Az előadás során betekintünk egy európai kutatási projekt motorháztetője alá, amely a sztrók-kezelés szimulációját tűzte ki célul. A napjainkban használt sztrók-diagnosztikai és -kezelési módszereken túl megismerkedünk azokkal a mérnöki modellekkel, amelyek képesek a sztrók egy-egy aspektusát részletesen leírni, de emellett szó lesz a szimulációk és a klinikai adatok összehasonlításának problémájáról is.

Dátum: 2022. március 8. 17:00 óra

Előadás címe: Fenntartható-e az életünk? - "Élj a tyúkkal barátságban"

Előadó: Gilly Zsolt, kiskunsági Pro Natura díjas környezeti nevelő

Dátum: 2022. március 22. 17:00 óra

Előadás címe: Te is lehetsz lakáskertész! Bemutatkozik a MikroKert közösség KOLLABOR természettudományos élményközpont, Békéscsaba

Előadó: Koszecz Sándor, KOLLABOR Természettudományos Élményközpont, projektvezető

Dátum: 2022. április 5. 17:00 óra

Előadás címe: Az életen átívelő család(jog)

Előadó: dr. Somfai Balázs, egyetemi docens ( Polgárjogi Tsz. Családjogi cs.)

Dátum: 2022. április 19. 17:00 óra

Előadás címe: Aktív idősödés és a szívbetegségek megelőzése

Előadó: Dr. Nagy András, Alapítvány a szívbetegekért elnöke