Iparkamara: itt van a digitális ipari forradalom kora

2023. 04. 13., 14:32
2023-ban beköszöntött a digitális ipari forradalom korszaka, amelyre a kis- és közepes vállalkozásoknak is fel kell készülniük. Ezt a folyamatot igyekezett ma (csütörtök) segíteni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - Modern Vállalkozások Programja, valamint a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvénye. Az eseményen többek között elhangzott, hogy a megyei vállalkozások digitalizációja intenzíven növekszik, de a lemaradások országos viszonylatban még mindig jelentősek.
A galéria 50 képet tartalmaz

Hogyan alakul át a vállalkozások működése a következő évtizedben az új technológiáknak köszönhetően? Milyen támogatások várhatóak az ipari digitalizáció területén? A mesterséges intelligencia illeszkedése, használata a vállalkozások mindennapi működésében? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - Modern Vállalkozások Programja, valamint a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mai rendezvénye.

A digitális ipari forradalom címet viselő eseményt Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy a 2016-ban elindult Modern Vállalkozások Programja révén 5-10 százalékkal javult a hazai vállalkozások digitalizációja, de még így is messze elmaradunk az uniós átlagtól.

– Megyénkben 1250 olyan vállalkozás működik, amely digitálisan valamilyen szinten felkészült. Ez országos összehasonlításban 7,8 százalékot jelent, vagyis nem állunk rosszul. A cégek közel 80 százaléka távmunkára alkalmas rendszert üzemeltet. Felméréseink szerint a cégeknek csak 15 százaléka részesíttette dolgozóit IT oktatásban, ami sajnos a mai világban nagyon kevés
— mondta bevezetőjében Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A rendezvény fontosságát jelezte, hogy azon a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is képviseltette magát. Szolnoki Szabolcs technológiáért felelős helyettes államtitkár részletesen ismertette azokat a pályázati lehetőségeket, amely a források rendelkezésre állása esetén indulhatnak el.

– Készül, és reményeink szerint hamarosan be is fogjuk mutatni, az „Iparfejlesztés 2023-2030” programot, amelynek három fő területe lesz. Ezek szélesen értelmezve a járműipart, az élelmiszeripart, valamit a gyógyszeripart és az egészségügyet érintik majd
— fogalmazott előadásában Szolnoki Szabolcs, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára.

Véget ért az ipari forradalom korszaka, és 2023-ban megérkezett a digitális ipari forradalom kora. Erről már Ballai Máté, IKT tanácsadó beszélt a rendezvényen. A szakember lendületes előadásában kifejtette, hogy az e-kereskedelem 20 százalékkal nőtt, Ausztráliában a mezőgazdaság 10 százaléka már robotizált, robotok vetnek és aratnak. Az Amerikai Egyesült Államok két államában pedig már engedélyezték az önvezető kamionokat.

– Én már az Ipar 5.0-ról beszélnék 2030-ig. Ez már az a korszak, amikor a robotoknak az erejét és képességét ötvözik az emberek szaktudásával. Ha belegondolunk, ez már most is adott, hiszen milyen jól működik a mesterséges intelligencia
— mondta Ballai Máté, IKT tanácsadó, aki hangsúlyozta, hogy szerethető a mesterséges intelligencia, és szerinte beköszöntött a szoftverek kora.

A digitális ipari forradalom koráról szóló rendezvényen Kádár Tamás, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. műszaki igazgatója beszélt az ipari digitalizáció előnyeiről és buktatóiról, hangsúlyozva azt, hogy a digitálisan elérhető adatokkal muszáj kezdeni valamit, létre kell belőlük hozni valamit a vállalkozóknak – mondta Kádár Tamás. A kamarai rendezvény folytatásában napirendre kerültek még többek között az ipari robot trendek, a vállalatirányítási rendszerek, valamint az üzemek energetikai felokosítása is. A rendezvényt panelbeszélgetés zárta.

fotó: Kovács Réka Éva