Ismét lehet felvételi pontokat szerezni a Magyar Honvédségnél

2024. 02. 27., 14:02
Ismét lehet jelentkezni az Önkéntes Katonai Szolgálat kiképzésére. Ennek teljesítésével a résztvevők akár 64 pluszpontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, közben akár a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, sőt még pénzt is keresnek. Jelentkezni március 5-én éjfélig lehet az iranyasereg.hu oldalon, valamint az ország bármelyik toborzó irodájában.

Idén is folytatódik a Magyar Honvédség tavaly indított Önkéntes Katonai Szolgálat toborzókampánya. Az elsődleges cél továbbra is az, hogy minél többen megismerhessék a Magyar Honvédséget, amely ma már egy modern fegyverrendszerekkel ellátott, professzionális XXI. századi haderő.

– Azoknak a fiataloknak, akik nem nyertek felvételt idén valamelyik felsőoktatási intézménybe, lehetőséget biztosítunk arra, hogy plusz pontokat szerezhessenek a következő felvételire. A plusz pontok attól függ, hogy ki mennyi időszakot tölt el a Magyar Honvédségben. Ez lehet 16, 32 vagy 64 pont is.
— részletezte Gáldonyi Sándor, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetője.

A program első része egy két hónapos alapkiképzésből áll, mely során a katonai érintkezés és a fegyveres harc alapvető ismereteit sajátíthatják el a résztvevők. Ennek végén mindenki eldöntheti, hogy az alapképzést folytatja, vagy átmegy valamelyik műveleti besorolású alakulathoz, így akár harckocsizó, tüzér vagy felderítő kiképzést is lehet választani. Hat hónap után további fél évig lehet még folytatni az Önkéntes Katonai Szolgálat programot.

– Az Önkéntes Katonai Szolgálatra 18. életévét betöltött magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik büntetlen előéletűek, magyarországi lakcímmel rendelkeznek - tette hozzá Gáldonyi Sándor.

Jelentkezni március 5-én éjfélig lehet az iranyasereg.hu oldalon, valamint az ország bármelyik toborzó irodájában. A kiképzések március 11-én indulnak. Az ÖKSZ is önkéntes, bármikor megszüntethető. Ugyanakkor már a kiképzés közben is bárki dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, vagy katonai elhivatottságát tanulmányai folytatása, illetve civil munkája mellett tartalékosként bizonyítja. Az ÖKSZ-5 program második ciklusa után, a szükséges felkészítés teljesítésével missziós szolgálatot is lehet vállalni.