Japán delegáció Kecskeméten

2023. 09. 01., 14:04
Japán delegáció tagjait látta ma délelőtt vendégül a Nemzetközi Kerámia Stúdió. A távol-keleti vendégek az Európa kulturális fővárosa program keretében érkeztek Magyarországra és a kecskeméti alkotóműhelybe.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 19 képet tartalmaz

Japán Gifu tartományából fogadott ma vendégeket Kecskemét és a Nemzetközi Kerámia Stúdió. A város nevében Gaál József, alpolgármester, a stúdió nevében Sütő Erika, az intézmény vezetője, a Kecskemét-Aomori Baráti Kör nevében pedig Király József köszöntötte Tajimi és Mizunami városok képviselőit. Az intézményt és annak történetét és az oktatással való kapcsolatát Sütő Erika, a Nemzetközi Kerámia Stúdió vezetője mutatta be.

- Mesterkurzusokat szoktunk tartani. Egy-egy területnek illetve technikának a legnívósabb alkotóit szoktuk meghívni és egy 5-10-15 napos intenzív mesterkurzus keretében. Ez kicsit olyan, mint egy posztgraduális képzés
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Sütő Erika, a Nemzetközi Kerámia Stúdió vezetője.

A delegáció tagjai egy szakmai körúton vesznek részt, amelynek egyik fontos állomása volt a kecskeméti intézmény. A látogatásuk során igyekeznek a lehető legtöbb kerámiával foglalkozó helyet felkeresni. Tajimi és Mizunami polgármesterei, vagyis Takayuki Takagi és Koji Mizuno, valamint a Tajimi Fazekas Tervező és Műszaki Központ képviselője MeiKikumoto elámultak azon, hogy Kecskeméten úgy is színvonalas nemzetközi kerámiaműhely működik, hogy itt nem bányásznak kaolint.

A csoport a napokban az Európa Kulturális Fővárosa program keretében a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. „Mino ezer arca” című gifui kerámia kiállítás ünnepélyes megnyitóján is részt vesz.