Címke: Japán
Keresés
Dátum választó
Rendezés
1 találat
2023.06.23

NISSIN Foods – Instant tésztával a világbékéért

„A világbéke akkor jön el, ha mindenki számára lesz elegendő étel.” A gondolat a japán Momofuku Ando-tól származik, aki 1958-ban megalkotta a világ első, gyorsan, bárhol, bármikor elkészíthető tésztaételét, ezzel forradalmasítva a világ étkezési kultúráját. Gyarmati Katalinnal beszélgettünk arról, mit is jelent ez a gondolat, amire alapozva épül és megállíthatatlanul terjeszkedik a NISSIN Foods és az instant tészta, és hogy járul hozzá a folyamatosan bővülő kecskeméti gyár a világbéke eljöveteléhez.
2023.05.14

Könyvajánló - Kavabata Jaszunari – Kiotói szerelmesek

Különleges gyöngyszem a Nobel-díjas japán író, Kavabata Jaszunari regényalkotása. Talán jó szó ez egy kifinomult érzékkel megmunkált képi világú, a japán szellemiséget tükröző műre. Meglepő, hogy hazánkban mennyire háttérbe szorul a keleti irodalom, mely pedig sokkal több figyelmet érdemelne. Sem a középiskolákban, sem az egyetemeken nem része az általános tananyagnak, de specializációként sem igen fellelhető. Pedig ez a tőlünk távolinak tűnő kultúra mind gondolatvilágában, mind problematikájában igen otthonos érzéseket ébreszt, s a természethez fűződő áhítata pedig valósággal magával ragad.
2023.04.27

Tokiói köszönet a magyar szervezőnek

Ez év elején nagy sikerrel zajlott Tokióban a „Művészet Határok Nélkül” elnevezésű nemzetközi pályázat jubileumi kiállítása. A nagyszabású tárlaton felnőtt alkotások mellett külön ifjúsági blokkban mutatkoztak be európai és ázsiai közösségek az ún. Sumi-e alkotói műfaj értő zsűrijének válogatásában. Magyarországot első alkalommal egy 33 fős kecskeméti diák közösség képviselte nagy művészeti, közönség- és diplomáciai figyelemtől övezve. A japán szervezők kétnyelvű diplomával köszönték meg dr. Kriston-Vízi József munkáját.