Javában szüretelnek térségünkben

2024. 08. 28., 20:15
Idén átlagosan két-három héttel hamarabb kezdődött a szőlő szüretelése térségünkben is. Mindez az extrém meleg időjárásnak köszönhető, amely a termés mennyiségére is minőségére is hatással van.

Folyamatosan dolgoznak a szüretelő kombájnok az Izsák melletti szőlőültetvényeken. Jelenleg a rajnai rizling betakarítása zajlik, pedig ezt a fajtát általában szeptember közepén szokták csak szüretelni. Idén átlagosan minden szőlőtípust 2-3héttel hamarabb kell leszedni a tőkéről. Az illatosabb fajtáknak, például az Irsai Olivérnek a legtöbb helyen már július végén elkezdték a betakarítását.

- A korai érést már lehetett látni a kezdeti munkálatokban is, az egész vegetációs időszakban. Az aszályos időszak nyáron egy picit beleszólt a növekedésbe, de ennek ellenére az egész éves folyamat korábbi szüretet eredményezett
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Birkás Zoltán, a Birkás Bor és Pezsgőház tulajdonosa.

A borász szerint fontos jól megválasztani a szüret optimális időpontját, amit nagyon sok minden befolyásolhat. Figyelni kell a szőlő savtartalmára, de arra is, hogy várható-e a közeljövőben csapadék, mert ez befolyásolja a szőlőszemek méretét.

- Az aszály miatt a vadon élő állatok is szomjasak, azért jelentős vadkár is jelentkezik, a seregélyekről ne is beszéljünk. Vagyis több körülmény is befolyásolja a szüret időpontját
— mondta Birkás Zoltán.

Az aszály ellenére a szakértő azt mondja, minőségbeli romlás nem tapasztalható a szőlőkön. A termés mennyisége viszont némely fajtáknál kevesebb a vártnál, de ez a gazdák szerint akár kedvező is lehet, hiszen nincs túltermelés. Szakemberek szerint, ha továbbra marad az aszályos időjárás, akkor évről évre komolyabb felkészülést igényel a szőlőtermelés.