Jól van a kórház előtt hagyott újszülött kisbaba

Megszólalt a babát megtaláló fiatalember

2023. 09. 06., 16:33
Egy egészséges újszülöttet hagytak tegnap éjjel a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórháznál. Bár az inkubátor pár méterre volt, a csecsemőt az épület falának tövéhez helyezte el valaki egy lepedőbe csavarva. A közeli pékség dolgozói munkába érkezvén lettek figyelmesek a babasírásra hajnali 4 körül, és azonnal értesítették a kórházat. A rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt indított eljárást.
A galéria 56 képet tartalmaz

Tegnap hajnalban babasírás rázta meg a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház környékét. A külső bejárat falához helyezte el valaki a csecsemőt. Kint 10-15 fok körül volt a hőmérséklet, szerencse, hogy a Félegyházi Pékség dolgozói éppen munkába érkeztek hajnali 4-kor.

Reggel jöttem munkába és hallottam egy babahangot jobb oldalt, amikor a kórház előtt jöttem el. Oldalra néztem és észrevettem egy fehér dolgot a földön, a sarokban. Amikor jobban megnéztem, észrevettem, hogy egy kis kéz mozog ott, hogy más színű volt, mint a lepedő. Szóltam a kolléganőimnek, hogy nézzük meg, mert szerintem egy baba van ott
— idézte fel a történteket Sajdik Péter, a pékség munkatársa.

A megtalálók bekopogtak a biztonsági őrhöz, majd Péter beszaladt a kórházba és a körpultnál segítséget kért.

- Nagyon nagy szerencse volt, hogy pont jöttünk és pont észrevettem. Nagyon hideg volt, 12 fok, semmi ruha nem volt rajta, csak a lepedő, amin feküdt - mondta Péter.

A babát a csecsemő- és gyermekosztályon azonnal megvizsgálták, és a Hajnal Viktor nevet kapta a nővérektől. Az első vizsgálatok alapján a kisfiú egészséges, 3.500 gramm és 52 cm, gyors megtalálásának köszönhetően szerencsére nem hűlt ki drasztikusan.

Habár a kórházban évek óta működik a mindenki számára anonim módon elérhető csecsemőmentő inkubátor, ezúttal a babát a bejáratnál egy lepedőbe csavarva a földön hagyták magára. Több kérdés is felmerül az ügyben. Dr. Tálosi Gyula osztályvezető szerint számtalan ok vezethette oda az ismeretlent, hogy ezt tegye. Beszélt-e magyarul? Megzavarta-e valaki, amikor az inkubátorba szerette volna tenni a babát? Az orvos hangsúlyozta: ez még mindig egy jobb választás volt annál, minthogy máshol tegyék ki a gyermeket, ahol esetleg nem találnak rá.

Lehetett egy titkolt terhesség, bármilyen szociális vagy egyéb oka lehetett, hogy ezt a gyermeket nem akarta vállalni, és ilyen módon mondott le róla. A szülés is egy nehéz folyamat, lehet, hogy segítség nélkül, egyedül szülte meg. Próbálta ellátni, a köldökét ellátta, úgy hozta ide egy plédben
— mondta dr. Tálosi Gyula, a csecsemő- és gyermekosztály osztályvezető főorvosa.

Az sem biztos, hogy egy édesanya hagyta ott a gyermekét. A rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt nyomozást indított az ügyben.

A kicsire még alapos kivizsgálás és az ilyenkor szükséges ellátás, oltások várnak, majd egy darabig a kórház újszülöttrészlegén marad, amíg a gyámügyi eljárás zajlik.

A csecsemőmentő inkubátor továbbra is a régi, megszokott helyén működik a Nyíri úti telephelyen a parkolóház felőli oldalon. Az inkubátorban teljes mértékben anonim módon helyezhető el biztonságosan az újszülött csecsemő, a beépített rendszer automatikusan értesíti a kórház dolgozóit, ha valakit babát helyez el benne.

Azt tudni kell, hogy oda kamera nem néz, tehát aki odaviszi a gyermekét, az anonim módon teheti ezt meg. Ez biztonságosabb megoldás, nem veszélyezteti a babát, ott a hőmérséklet biztosítva van, nem hűl ki a csecsemő
— hangsúlyozta dr. Tálosi Gyula.

Az elmúlt több mint egy évtizedben ő az ötödik gyermek, akit pár órával születése után a kecskeméti intézménynél hagytak. A korábbi babákat az inkubátorba tették, legutóbb 2019-ben fordult elő ilyen eset.

Kapcsolódó cikk