Júniusban Kecskeméten ünnepelnek az animáció szerelmesei

2023. 05. 03., 16:19
Júniusban ismét Kecskemét lesz az animáció fővárosa. 32 ország 420 alkotása közül az előzsűri már kiválasztotta a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramját. Az összművészetivé vált KAFF idén is ingyenes vetítésekkel, workshopokkal, kiállításokkal és könyvbemutatókkal vár minden érdeklődőt.

Soha nem neveztek még ennyien a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramjára, mint 2023-ban. Összesen 32 ország 420 alkotása közül kellett választania az előzsűrinek. A 16. KAFF-ot június 21–25. között tartják meg. A szervezők most is hangsúlyozzák, hogy a rendezvény nem a szűk szakmának szól, hanem teljesen nyitott.

-A koncepció egy kicsit Kodálytól is származtatható. „Legyen a zene mindenkié!” Mi azt mondjuk, hogy az animáció is legyen mindenkié! Ezért több helyszínen vetítünk: a Malomban, a Hírös Agórában, az Otthon Moziban és a Tér a térben. A főtéren szabadtéri vetítés lesz, ami szerintem népszerű lesz majd
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója.

Mikulás Ferenc elmondta azt is, hogy idén nyolc film jutott be az egészestés animációk versenyébe, melyek között a világ legrangosabb animációs filmfesztiváljain díjat nyert alkotások is szerepelnek.  7 európai TV-speciál, 18 európai és 13 magyar TV-sorozat, 19 magyar rövidfilm, 26 magyar alkalmazott animáció és 28 magyar diákfilm versenyez június 21–25. között Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjén. Azonban a KAFF nemcsak egy egyszerű filmfesztivál.

-Összművészeti fesztivált rendezünk. A filmvetítések mellett lesznek kiállítások is. Többek között bemutatjuk, hogyan készült a Toldi, hogy készül a Kojot. Mivel 150 éves a magyar képregény, a képregény történetét is ábrázolni fogjuk a Hírös Agóra kiállítótermében
— mondta Mikulás Ferenc.

A versenyprogramon túl tehát tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, könyvbemutatók és zenei együttesek fellépése is színesíti majd a fesztivál kínálatát, melyen a részvétel ingyenes.