Kadétok jártak a légibázison

KÖZLEMÉNY
2024. 04. 26., 07:21
Ha azt a szót halljuk, hogy légtérvédelem, legtöbbünk szeme előtt egy Gripen vadászgép képe elevenedik meg. Így lesz ez mostantól annál a közel kétszáz, a Honvéd Kadét Programban részt vevő iskolából érkező tanulónál is, akik ellátogathattak a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárhoz, április 24-én.

„A Gripen legnagyobb előnye, hogy kicsi. Az első csapásmérésig szinte észrevehetetlenek vagyunk” – ez csak egy azon érdekességek közül, amelyeket Csák Sándor őrnagy, az alakulat egyik vadászpilótája osztott meg a fiatalokkal nem mindennapi hivatásáról. A tanulók későbbi beszámolói szerint előadása be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, vagyis felkeltette az érdeklődésüket a pilótaképzés iránt.

„A vadászrepülés kapcsán nagyon érdekesnek találtam, hogy hogyan néz ki, amikor G-hatás éri a pilótát” – mondta Czinanó Erik, aki a békéscsabai Kemény Gábor Technikumból érkezett a csapatlátogatásra. Jancsó Istvánt, a Mezőkovácsházi Hunyadi János Gimnázium kadétnövendékét – bár műszaki katonának készül a szentesi alakulathoz – szintén lenyűgözte a Gripenek világa. „Úgy gondolom, hogy vadászpilótának lenni rendkívül komoly és nehéz feladat, hiszen csak a kiképzés is öt-hat évbe telik” – fogalmazott a kadét.

2024.04.24. Kecskemet_kadetok_TZ_25

Mivel a délelőtti órákban végig az elméleti ismeretszerzésen volt a hangsúly, a diákok nem csak a pilótaképzés folyamatába, hanem a repülődandár felépítésébe és feladatkörébe, sőt, az Acélkocka képzés nyújtotta lehetőségekbe is betekintést nyertek.

Útjuk ezután Tányához, Viktorhoz és Szabóhoz vezetett – azaz a repülődandár járőrkutyáihoz. Alaki fogásokkal egybekötött fegyelmezőfeladatok mellett szájkosaras és szájkosár nélküli munka is a bemutató részét képezte. „Én a kutyás bemutatót vártam a legjobban és az is tetszett leginkább, rengeteg információt kaptunk végrehajtás közben és meglepett az a precizitás, amit láttam” – árulta el Czinanó Erik.

2024.04.24. Kecskemet_kadetok_TZ_34

A csapatlátogatás során a diákok az A-319-es csapatszállító repülőgéppel, a repülőtéri tűzszerészfelszereléssel, sőt, a repülődandár tűzoltó autójával is megismerkedhettek. Debreczeni Zsolt törzszászlós, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár honvédelmi nevelési referense kiemelte: ez a tanévben a harmadik, egyben utolsó kadétlátogatás volt alakulatuknál.

„Az eddigi tapasztalatok alapján nagyon sikeresek ezek a csapatlátogatások. A fiatalok elsősorban ezek által nyernek bepillantást az alakulatunk mindennapi életébe” – hangsúlyozta Debreczeni törzszászlós. Hozzátette: a Honvéd Kadét Programnak fontos eleme a pályaválasztás segítése, így remélik, hogy a látogatások hatására több fiatal is a katonai életpálya mellett dönt, hiszen „pilótákra szükség van és mindig szükség is lesz.”