Kamionokat dézsmáltak a sofőrök segítségével

KÖZLEMÉNY
2023. 03. 22., 09:17
A Kecskeméti Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett pénzmosás, sikkasztás és bűnpártolás miatt emelt vádat abban az ügyben, amelyben egy testvérpár a társaik segítségével kamionokban szállított ömlesztett terményekből és gázolajból egy országúti parkolóban rendszeresen vásároltak kisebb-nagyobb tételeket a sofőröktől. A mintegy 2 millió forint értékű „fekete” áru eredetének igazolására valótlan tartalmú számlákat is próbáltak szerezni.

A vádirat szerint a fülöpházi férfi - az ügy egyik vádlottja – társai segítségével 2020 novemberétől közel egy éven át az 52. számú főút egyik Kecskemét közeli parkolójában fuvarozó cégek sofőrjeitől rendszeresen áron alul, „feketén” vásárolt ömlesztett terményeket, amiket a sofőrök a rájuk bízott szállítmányból jogtalanul elvettek. A vádlott bátyja a búza, kukorica, napraforgó kamionokból történő leengedéséhez szükséges zsákokat szerezte be, továbbá segített testvérének a bűnös módon megszerzett áruk árának meghatározásában. Távollétükben egy harmadik társuk vette át a parkolóban a gabonát, aminek a megvásárlásához a fiatalabb vádlott biztosította a pénzt. A vádlottak a legalább 175 zsáknyi termény mellett ebben az időszakban mintegy 1000 liter, kamionokból leszívott gázolajat is megszereztek, melyet az idősebb fivér kerekegyházi ingatlanában tároltak.  

A fiatalabb fivér 2021. november 10-én történt elfogását követően a bátyja az élettársa segítségével a bűnös úton szerzett áru eredetének hamis igazolása és az áru megtartása érdekében hamis számlákat kívánt szerezni, továbbá megkísérelte a gázolajat értékesíteni.

A testvérpár idősebb tagjának amiatt is felelnie kell, mert egy kecskeméti gyár telephelyéről a késő esti órákban kamionba rejtve ellopott 25 db akkumulátort szerzett meg a sofőrtől azért, hogy tovább értékesítse. A kecskeméti rendőrök az áru átrakodása közben tetten érték.

Az ügyészség a testvérpár mindkét tagját jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolja. Ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság hoz döntést.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség