Katonai akadálypályát is ki lehet próbálni a Magyar Sport Napján Kecskeméten

2024. 04. 21., 19:29
Május 6-a a Magyar Sport Napja. Ez alkalomból ingyenes sportdélutánt szervez az önkormányzat és sportszervezetei a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. A 17 órakor kezdődő családi sportfieszta során 18 aktív pont közül lehet választani, a különböző sportágakat kipróbálni. Ilyen lesz a kecskeméti repülőbázis által felállított katonai akadálypálya is.
Langó Viktor alezredes. Forrás: Éles Gergely főtörzsőrmester - MH Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Facebook

Magyarország elkötelezett amellett, hogy minél többen sportoljanak, éljenek aktívan és váljunk sportoló nemzetté. Ezen célok mentén rendezik meg az eseményt, ahol katonákkal és Gripen-pilótákkal is találkozhatunk. Erről Langó Viktor alezredest, az MH Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnok-helyettesét kérdeztük.

– Miért tartották fontosnak, hogy kapcsolódjanak a Magyar Sport Napja kecskeméti programjaihoz?

– Több kapcsolódási pontot is látok ebben, az egyik egyértelműen maga a sport – nyilatkozta Langó Viktor alezredes. – Minden katonának fizikailag alkalmasnak kell lennie arra, hogy ellássa a feladatát. Ezt a fizikai alkalmasságot megszerezni, fenntartani és fokozni a sporttal lehet a legjobban. A másik érv, hogy miért éreztük fontosnak, hogy ott legyünk május 6-án a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban rendezett Magyar Sport Napi rendezvényen, az az, hogy kecskeméti alakulatként igyekszünk, amennyire csak lehet, részt venni a város életében. Emellett a városi sportélethez is van természetesen kötődésünk, a nálunk szolgálók többsége kecskeméti, és szülőként gyermekeink jelen vannak a helyi diáksportban. A kapcsolódási pontok itt is fellelhetők.

– Hogyan kapcsolódik egymáshoz a sport és a Honvédség?

– Büszkén mondhatom, nagyon szép sporteredményei vannak a dandárnál szolgáló katonáknak. Vannak tipikus katonai sportok, ahol kiemelkedő sikereink vannak. Ilyen például az ejtőernyőzés, amelynek a Magyar Honvédség válogatottjában vannak kecskemétiek is. Lőbajnokságokon is mindig jó helyezéseket érünk el és legutóbb a katonai terepfutó-bajnokságon egyéniben és csapatként is kiválóan szerepeltünk. Nagyon fontos számunkra a sport!

Fotó: Bánszki Tamás százados - MH Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Facebook

– Május 6-án bárki kipróbálhatja majd a Honvédség által felállított katonai állomást a Szabadidőközpontban. Milyen akadálypályával készülnek?

– Egyértelműen katonai jellegű pályával készülünk, kúszni, mászni, dobni fogunk. Többet azonban nem szeretnék elárulni, nehogy lelőjem a poént. El kell jönni és ki kell próbálni. Bizton állíthatom, hogy érdemes lesz végigmenni a pályán, illetve szurkolni azoknak, akik megküzdenek majd az izgalmas akadályokkal.

– A Kecskeméti Kosárlabda Akadémia és a Kecskeméti Sportiskola 12 szakosztályának mintegy 1700 versenyzője is ott lesz a sportos délutánon. Meglepetéssel is készülnek számukra, hiszen a szakosztályok közül a legtöbb embert megmozgató sportág képviselői repülőtéri látogatáson vehetnek majd részt.

Fotó: Dobrainé Zám Krisztina őrnagy - MH Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár

– Így van, szeretettel várjuk majd az ifjú sportolókat a repülőtéren. A gyerekek számára a repülőgépek megtekintésének lehetősége szokott a legvonzóbb lenni, de rengeteg más egyéb programmal –például repülést biztosító technika bemutatásával – fogunk kedveskedni nekik. Emellett ki kell emelni, hogy egy kisebb csoport látogatásáról lesz szó, tehát sokkal közvetlenebbül, a katonákkal beszélgetve tudjuk majd bemutatni a repülőteret a fiataloknak. Siker szokott még lenni a kutyás őrkatonáinknak a bemutatója is, ez sem fog kimaradni azon programból, amelyet egy csapat megnyer majd május 6-án.