Kecskemét polgármestere is ott volt Gazdasági Évnyitón

2023. 03. 10., 10:45
Az inflációt a gazdaság számára is a legnagyobb kihívások közé sorolta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke csütörtökön a kamara idei Gazdasági Évnyitó gazdaságpolitikai fórumán, Budapesten. Az eseményen megjelent Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és Gaál József alpolgármester, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 20 képet tartalmaz

Hangsúlyozta, hogy az áremelkedés ütemét minimális növekedési veszteséggel kellene letörni, és úgy fogalmazott ehhez a kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a gazdaság szereplőinek együttműködésére van szükség. Egyben megerősítette, hogy a gazdaság szereplői készek az együttműködésre.

Az évnyitón megszólalt továbbá Nagy Márton, aki szerint a következő évekbengyorsulhat a konvergencia, ehhez azonban a gazdaságfinanszírozási struktúra megújítása is szükséges.

Nagy Márton reálisnak nevezte, hogy Magyarország 2030-ra elérje az Európai Unió fejlettségi szintjének 90 százalékát.

A miniszter kiemelte, hogy a beruházási rátát a következő években 30 százalékra lehetne növelni; a mutató 2010 óta 20 százalékról 27-28 százalékra nőtt.

A jelenlegi aránnyal idén 60 milliárd euró értékű beruházás valósulhat meg az országban - fűzte hozzá.

Az az összehangoltsága a magyar gazdaságpolitikának, amely az eddigi sikereknek fontos eleme volt, megmarad a következő időszakban is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján.

A kormányfő kiemelte: ha az inflációval szembeni kormányzati politika sikeres lesz - és ennek az első jeleit már a februári számokban látni -, és a következő hónapokban csökkenni fog az infláció, mert a kormányzati intézkedések meghozzák az eredményüket, akkor könnyebb lesz összehangolni az infláció kezelésére kigondolt jegybanki eszközöket a kormányzati eszközökkel.


Közölte: azt el kell fogadni, hogy a gazdaságpolitikáról szóló viták olyan pódiumot jelentenek, "ahol az egyébként intellektuálisan erős, színes egyéniségek föllépési lehetőséget látnak". Ez alól "én sem vagyok kivétel" - mondta, hozzátéve: "ez mindannyiunkra jellemző, hiszen emberből vagyunk, és a politika világában mozgunk".Orbán Viktor kiemelte, megmarad a magyar gazdaságpolitika összehangoltság. Ha az inflációval szembeni kormányzati politika sikeres lesz - és ennek az első jeleit már a februári számokban látni -, és a következő hónapokban csökkenni fog az infláció, mert a kormányzati intézkedések meghozzák az eredményüket, akkor könnyebb lesz összehangolni az infláció kezelésére kigondolt jegybanki eszközöket a kormányzati eszközökkel.

Közölte: azt el kell fogadni, hogy a gazdaságpolitikáról szóló viták olyan pódiumot jelentenek, "ahol az egyébként intellektuálisan erős, színes egyéniségek föllépési lehetőséget látnak". Ez alól "én sem vagyok kivétel" - mondta, hozzátéve: "ez mindannyiunkra jellemző, hiszen emberből vagyunk, és a politika világában mozgunk".

A kormányfő a járműipar kapcsán hangsúlyozta, meg kell tartani a magyar járműipart Magyarországon, és a szükséges gyártási technológiákat, gyárakat Magyarországon kell létrehozni. Elmondta, jelen pillanatban a magyar gazdaságtörténet négy legnagyobb beruházása zajlik egyszerre, közülük kettő a keleti országrészben. Ezek fantasztikus, történelmi léptékű iparfejlesztési eredmények, amelyek néhány éven belül meg fogják hozni az eredményüket Magyarország keleti nagyvárosaiban - fogalmazott Orbán Viktor.

Természetesen szóba került a háború is, melyről azt mondta Orbán Viktor, elég erősek vagyunk ahhoz, hogy kimaradjunk belőle. A kormányfő azt ígérte: az orosz energiaellátást fenn fogják tartani, Magyarország az érdekeit sértő szankciókat továbbra is sikeresen meg fogja vétózni a rezsicsökkentett árakat képesek lesznek finanszírozni, valamint 4,7 milliónyi munkahelyet is képesek lesznek megvédeni, sőt növelni.

Hozzátette: a kis- és középvállalkozásokat akkor is támogatni tudják majd speciális programokkal, ha a jegybanki alapkamat magasan marad, valamint a beruházások ösztönzését is elvégzik, az ahhoz szükséges energiakapacitásokat pedig kiépítik. Közölte azt is: a kormány fenntartja az exportorientált növekedést, közben pedig le fogja törni az inflációt.