Kecskeméten nyílt tárlata Jankovszky Györgynek

2023. 03. 23., 19:00
A mai napon nyílt meg Jankovszky György A rejtőzködő Neoavantgárd című tárlata Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 40 képet tartalmaz

Észrevétlenül élni, alkotni és meghalni: ezekkel lehetne jellemezni Jankovszky György munkásságát. A 2020-ban elhunyt avantgárd fotográfus élete során sok mindennel foglalkozott. Retro fényképezőgép-gyűjtő, régiségkereskedő, szakíró és még sok minden volt, amelyeket soha nem az öncélú magasztalás miatt végzett.

A Magyar Fotográfiai Múzeum A REJTŐZKÖDŐ NEOAVANTGÁRD című tárlatának megnyitóján Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója mondott köszöntőt, a kiállítást pedig Tímár Péter fotográfus nyitotta meg. A 74 évesen elhunyt Jankovszky munkásságát átfogó tárlaton, a mindig háttérbe szorult művész legkiemelkedőbb munkáival találkozhatunk.

A fotóművész jellegzetes munkái közé tartoztak a mail art-ok, amelyek 1981 és 1984 között voltak a legkiemelkedőbbek. Jankovszky saját arcképével felbélyegzett és önmagának elküldött leveleivel egyfajta lázadást indított a magyar postával szemben, görbe tükröt mutatott az állam egyik monopóliumának. Provokatív módon szétküldte saját fotóit az akkori jelentős személyeknek a magyar művészetelmélet jegyében.

Sajátos performansz jellegű kötözött portréi, önarcképei és utólag színezett, átrajzolt fotói egyfajta önreflekcióként szolgáltak. A 90-es évek végén a siker elérhetetlensége miatt saját elhatározásból befejezte fotográfus munkásságát. Bár élete során soha nem sikerült ismert fotóművészként helyt állnia, halála után a magyar késő-avantgárd fotóművészet kiemelkedő alakjává vált.

A kiállítás megtekinthető 2023. március 24. és május 20. között, vasárnap, hétfő és ünnepnapok kivételével naponta 12.00 - 17.00 óráig.