Kecskemétet több mint 1000 éve lakják a magyarok

2023. 01. 06., 20:08
Bár az első írásos emlék szerint 650 éve város Kecskemét, a régészeti leletek azt bizonyítják, legalább 1000 éve folyamatosan lakják a magyarok. Ráadásul egy évezreddel ezelőtt is jelentős településnek számított ez a terület.

Az első írásos emlék arról szól, hogy Kecskemét 650 éve város. Most azonban a számos régészeti feltárás eredményei kezdenek más képet adni a megyeszékhely történelméről. A környező települések, úgy, mint például a Bugaci monostori és az egyéb, tatárjáráskori ásatások azt mutatják, hogy itt haladtak el a legfontosabb kereskedelmi és hadi utak ezer évvel ezelőtt is. Kecskemét szerepe tehát az Árpád-korban is nagyon jelentős volt.

– Nehéz megmondanunk írásos források nélkül, hogy városunkat hogy hívhatták a korábbi időszakban, de valószínűleg Kecskemétnek. A legújabb leletek és a több mint 100 éve folyó régészeti feltárások alapján kijelenthetjük, hogy a 10. század közepétől itt folyamatosan magyarok élnek
—  hangsúlyozta dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója.

Kecskeméten az elmúlt évtizedben több 10-11. századi temetőt sikerült megtalálniuk a régészeknek. De például a Mercedes-gyár feltárása során még egy, az ezt megelőző időszakból származó, kiemelkedő nagyságú és jelentőségű avar települési központot találtak a szakemberek. A honfoglalás korától tehát már biztosan folyamatosan éltek magyarok ezen a területen. De a belváros ásatásai is azt mutatják, legalább egy évezredes múltra tekinthet vissza Kecskemét történelme.

– A 19. században Kada Elek feltárt egy 10-11. századi temetőt, ami szintén településünknek a korai indulását jelzi. Jó pár mélygarázs építésénél is végeztünk régészeti munkálatokat, melyek során gyakran találtunk Árpád-kori emlékeket. Ezek közül kiemelkedik a Balaton utcai feltárás, ahol 10-11. századi kerámiaanyag került elő
— mondja Wilhelm Gábor régész, a múzeum osztályvezetője.

A Kada Elek Gimnáziumnál a közeljövőben indul el a munka egy 1500 méteres mélygarázs kialakítása miatt. A régészek szerint ott is sok mindenre fény derülhet. Az iskolától pár méterre, a Kodály Zoltán Zenepedagógia Intézetnél zajlik jelenleg is egy feltárás. Ott egy egykori ferences kolostort és egy tornyot ástak bele a középkori Kecskemétbe, amely most, mint egy időkapszula tárul a régészek szeme elé. A 18. századtól időben visszafelé látják a szakemberek azt, hogy mi történt a belvárosban.

– A legkorábbi emlék, amiket feltárunk az a 12-13. század fordulójára keltezhető településobjektum. Itt házakat, árkokat, illetve cölöphelyeket, gödröket tártunk fel, kerámiaanyaggal. Bebizonyosodott, hogy Kecskemét mindenképpen idősebb, mint 650 év – nyilatkozta Fazekas András Kristóf régész.

Azonban a munkálatoknak itt még koránt sincsen vége. A tornyot, ami kiugrik az épület oldalából, még csak most fogják átvizsgálni a múzeum munkatársai, akik itt is komoly eredményekre számítanak.

A régészek elmondták, a belvárosban minimum 3 méter mélységben fekszik Kecskemét ezeréves történelme.