Kecskemétieket is megkárosított az internetes csaló páros

KÖZLEMÉNY
2023. 01. 25., 08:52
A Kecskeméti Járási Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt két férfival szemben, akik 71 vevőt károsítottak meg azzal, hogy interneten kedvező áron kínáltak előre fizetéssel elektronikai készülékeket úgy, hogy a kifizetett termékek leszállítása eszük ágában sem volt.

A vádirat szerint a többszörösen büntetett férfiak 2022 januárjáig, közel másfél éven keresztül úgy jutottak rendszeres jövedelemhez, hogy internetes hirdetési oldalon alacsony áron kínáltak népszerű elektronikai termékeket annak ellenére, hogy azokkal ténylegesen soha nem rendelkeztek. A vádlottak ehhez egy másik internetes oldalról a műszaki cikkek fotóit és a hozzájuk tartozó műszaki leírásokat lementették, majd a termékeket sajátjukként meghirdették. A vevőkkel való kapcsolattartás érdekében e-mail fiókot hoztak létre, valamint több telefonszámot is használtak. Az érdeklődő vevőkkel egyikük kiskőrösi házából elektronikusan vagy telefonon egyeztetve, a kiszemelt laptop, tablet, mobiltelefon vagy játékkonzol vételárát előre átutaltatták a fiatalabb vádlott nevére nyitott öt bankszámla egyikére. A kicsalt összegeket a vádlottak egymás között elosztották és elköltötték.

A „szerencsésebb” vevők csak előleget utaltak a csalárd hirdetőknek azért, hogy a vételár hátra lévő részének kifizetéséig ne hirdessék tovább a kiszemelt terméket. Nekik 5-10 ezer forintjuk bánja. A vételárat egyösszegben átutaló sértetteket fejenként 40-60 ezer forint kár érte. Kecskeméti és Bács-Kiskun vármegyei áldozataik mellett Zalából, Veszprémből, a Hajdúságból, Heves vármegyéből és Budapestről is jelentkeztek becsapott vevők, akik a nyomozás során káruk megtérítése érdekében polgári jogi igényt jelentettek be.

Az ügyészség a két férfit 71 rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalással vádolja és ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy az elkövetéshez használt mobiltelefonjaikat is kobozza el a bíróság. A jelenleg más ügyben kiszabott jogerős börtönbüntetésüket töltő vádlottak ügyében a Kecskeméti Járásbíróság hoz döntést.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség