Kégel Tamás: Szép emlékként maradt meg bennem az Európa-bajnokság

2023. 08. 14., 08:52
A B divíziós kosárlabda Európa-bajnokságot július 22-e és 30-a között rendezték meg Portugáliában, Matosinhos városában. A csapat tagja volt Kégel Tamás, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia játékosa, aki jobb szereplést remélt, mint a 11. hely a 20 csapatos mezőnyben. Ennek ellenére szép emlékként maradt meg benne a viadal, amelynek mind a 8 mérkőzésén szerepelt, sőt Georgia ellen a csapat legjobbja volt.

– Nem vagyok elégedett a szereplésünkkel, mert a csoportmérkőzések során nem tudtunk győzni Szlovákia ellen, így nem jutottunk a legjobb nyolcba. Megvertük Boszniát, de meglepetésre a szlovákok győzni tudtak Montenegró ellen, akik végül bronzérmet szereztek – értékelte röviden a szereplést Kégel Tamás. A magyar válogatott a harmadik helyet szerezte meg csoportjában 3 győzelemmel és két vereséggel. A helyosztón először győztek Észak-Macedónia ellen, majd kikaptak Portugáliától és győzelemmel búcsúztak Izland ellen.

 – Számomra az volt a tanulság, hogy a kosárlabdában is a legfontosabb a jó csapatjáték. Nagyon jó volt ennek a korosztályos válogatottnak a tagjaként Európa-bajnokságon szerepelni, mert nagyon egységes volt a csapat. Nem lehetett tudni, hogy az adott mérkőzésen ki fogja a legtöbb pontot dobni, ki lesz a legjobb. Az én teljesítményem is hullámzó volt, de nagyon élveztem a játékot. Egy szép emlékként maradt meg bennem az Ebszereplés – mondta.

– Szerencsénk volt, hogy a szép tengerparti városban rendezték meg az Európa-bajnokságot, mert rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak. Igazi mediterrán hangulat jellemezte a települést, esténként karnevállal, óriási közösségi élettel – emlékezett vissza az Eb helyszínét adó városra.

Tamásnak a Georgia elleni mérkőzésen jól ment a játék, 14 pontot ért el. Tomi szerint ezen a mérkőzésen a csapat minden tagja nagyon jól játszott, amelynek köszönhető volt a győzelem. Kégel Tamás a szezon végén elballagott az akadémiáról, a KTE-Duna Aszfalt játékosaként folytatja a játékot. Jövőre a Bányai Júlia Gimnáziumban érettségizik, akkor dönt majd a továbbtanulásról és arról, hogy abban mekkora szerepet kap a kosárlabda.

– Eddigi életem a Mercedes Kosárlabda Akadémiához kötődött, nagyon sokat tanultam, sokat köszönhetek eddigi edzőimnek, azoknak a körülményeknek, amelyek segítették fejlődésemet – fűzte hozzá. Természetesen arról szó sincs, hogy a kosárlabdát abbahagyja. Olyan csapatban szeretne játszani, ahol maximálisan tud fejlődni. Természetesen elsődlegesen a kecskeméti NB I/A osztályban játszó felnőtt csapatba kerülés a cél, mert kötődik a városhoz, a csapathoz.