Kelyhet formáztak a mécsesek a református temetőben

2023. 11. 02., 14:38
A keresztény liturgia egyik jelképe, a kehely ragyogott fel november 1-jén a kecskeméti református temetőben. Az ábrát közel 600 mécses formázta meg, amelyeket a látogatók segítettek meggyújtani 16 órától. A III. Országos Mindenszenteki Mécsesgyújtáshoz idén 45 település csatlakozott országszerte.
Fotó: Molnár H. Boglárka
A galéria 18 képet tartalmaz

Sorra gyulladtak fel a lángok november 1-jén a kecskeméti református temetőben. Közel 600 mécses alkotta meg a kelyhet ábrázoló képet, mely a keresztény liturgia egyik jelképe. Az Országos Mindenszenteki Mécsesgyújtást a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete hívta életre három évvel ezelőtt.

A célunk az volt, hogy a temetőlátogatókat így halottak napján bevonjuk egy olyan interaktív mécsesgyújtásba, ahol különböző méretű és alakzatú fényinstallációkat tudunk létrehozni, ezáltal is meghittebbé és látványosabbá téve a temetőket
— mondta Varga József, az egyesület elnöke.

A temetőbe érkező emlékezők lobbantották fel a lángokat, pont úgy, ahogyan az ország más településein, amelyek városunkhoz hasonlóan csatlakoztak a III. Országos Mindenszenteki Mécsesgyújtás programhoz. Az esemény idén újdonsággal is szolgált.

Megpróbáltuk kiterjeszteni a lehetőségeket a mécsesgyújtással kapcsolatosan. Annyi újdonság van, hogy az online térben is elérhető ez a mécsesgyújtás, így aki nem tud elmenni szerettei sírjához, az már az online térben is tud egy mécsest gyújtani
— magyarázta Varga József.

A cél az is volt, hogy a közös mécsesgyújtás egy országosan elismert rendezvény legyen. Ehhez jó úton halad a projekt, ugyanis míg tavaly 28, addig idén már 45 település csatlakozott a kezdeményezéshez.