Képregények (nem) véletlenül - kiállítás a Katedrában

2024. 02. 21., 19:51
A véletlen ihlette a képregényeket a Katedra Általános és Középiskola idei pályázatán. Az évtizedes múltra visszatekintő pályázatra hét iskolából ötven alkotás érkezett. Technikai megkötés ebben az évben sem volt, csak a „véletlen” hívószónak kellett megfelelni.

Hét iskola tanulóinak 50 alkotásából nyílt kiállítás a Katedra Általános és Középiskolában. A képregénypályázatot az intézmény húsz éve minden évben meghirdeti. Az iskola minden alkalommal más-más témában várja az alkotásokat. A sajátos hangulatú történetek megszólítják a nézőt és képet adnak a fiatalok gondolkodásmódjáról.

Minden évben hagyományosan meghirdetjük már ezt a pályázatot és rendkívül örülünk neki, hogy ilyen népszerű a diákok körében a képregény műfaja. Az alsó tagozatos diákoktól a középiskolás korosztályig készültek alkotások
— árulta el Lovas Tibor, a  kiállítás ötletgazdája, a Katedra Általános és Középiskola művészeti vezetője.

Lovas Tibor elmondta, minden évben megadnak egy témát a képregénykészítő pályázathoz. Idén a véletlen volt a hívószava a versenynek, azonban ezen kívül semmilyen megkötés nem volt, így szabadon szárnyalhatott a diákok fantáziája.

Van, aki egy történelmi eseményt, Amerika felfedezését dolgozta föl, de a legkülönbözőbb fantasztikus, meseszerű történeteken keresztül egészen a teremtésig sok minden előjött
— fogalmazott Lovas Tibor.

A képregényt tartják a kilencedik művészeti ágnak, mivel ugyanúgy alkalmas komoly gondolatok átadására, akárcsak a többi terület. A zsűri az értékeléskor figyelembe vette a történet eredetiségét, a vizuális kifejezést, emellett értékelték a humort és a különleges gondolatokat. A kiállítást külső érdeklődők elsősorban az iskola weboldalán egy virtuális tárlatként tekinthetik meg, de egyeztetve élőben is megnézhetik.