A II. világháború végén kitelepített németeknek állít emléket a Czollner téren állítandó kereszt

2023. 03. 31., 11:56
Német nemzetiségi emlékművet helyezhetnek el a Czollner téren. A kereszt felállítását a német nemzetiségi önkormányzat kezdeményezte. Az emlékmű kihelyezését csütörtökön a közgyűlés jóváhagyta. Az alkotás a második világháború végén kitelepített magyarországi németeknek állít emléket.

Német nemzetiségi emlékművet helyezhetnek el a Czollner téren. A kereszt emlékmű kihelyezését tegnap engedélyezte a közgyűlés. A német nemzetiségi önkormányzat már elnyerte a Bethlen Gábor Alapkezelő útszéli keresztek létrehozására kiírt pályázatán a szükséges forrást.

A második világháború végén több kelet európai országból, így Magyarországról is megkezdődött a németek tömeges kitelepítése. A német hadsereg által a világháború alatt elkövetett emberiség elleni háborús bűntettekért az egész német népet felelőssé tették, és kollektívan megbüntették őket. Ennek következtében 185 ezer német nemzetiségi ember volt kénytelen elhagyni Magyarországot. Az alkotás a második világháború végén kitelepített magyarországi németeknek állít emléket.