Két fagyhalál-közeli embert mentettek meg a rendőrök

2023. 02. 16., 13:38
A fagyos éjszakában két olyan férfi életét is megmentették a Bács-Kiskun vármegyei rendőrök, akik kihűlés közeli állapotba kerültek.

Elsőként egy lajosmizsei idősek otthonából érkezett bejelentés 2023. február 16-án 0 óra 30 perckor, miszerint az intézmény egyik lakója eltűnt. A 63 éves skizofrén, amputált lábú férfit órákkal korábban látták utoljára gondozói, valamint a több emeletes épületben sem találták sehol. A fagypont alatti hideg időjárás miatt a rendőrök egy percet sem vesztegettek, azonnal a keresésébe kezdtek.

Az idős mielőbbi megtalálására Polyák Zsolt r. főtörzszászlós nyomkövető kutyáját is bevetettek. Az állat szerencsére hamar szagot fogott és egy 300 méterrel távolabbi, sekély vizű tómederhez vezette a rendőröket. A férfire a magas aljnövényzetben bukkantak rá, amint a földön feküdt, kihűlés közeli állapotban. A bajbajutotthoz mentőt hívtak, a megérkezéséig pedig Lakó Richárd r. őrmester és Polyák Zsolt r. főtörzszászlós levették saját kabátjaikat és betakarták vele a férfit. Egyikük az idősek otthonához is visszaszaladt takarókért, amikkel tovább tudták melegíteni.

Ez alkalommal azonban nem telt az éjszakai szolgálat anélkül, hogy ne lett volna pár órával később újból nagy szükség a vármegyeszékhely rendőreinek segítségére. Ugyanis 4 óra 40 perckor egy teherautó sofőrje tett bejelentést arról, hogy Kecskeméten, az egyik út melletti füves területen fekszik egy férfi és a kabátjával takarózik. A szemfüles bejelentő már az előző napon is látta a hajléktalant ugyanott feküdni, ezért kért segítséget a rendőröktől. Saska Sándor r. őrmester és Bóbis József r. főtörzszászlós a helyszínre vonultak, ahol a férfi önerejéből már felállni sem tudott kihűlés közeli állapota miatt. A mentőszolgálat munkatársai őt is kórházba szállították további ellátásra.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság arra kér mindenkit, hogy amennyiben olyan személyt lát, akinek a hidegben segítségre lenne szükséges, azonnal tegyen bejelentést a 112-es segélyhívón keresztül.