Kétszer is összetörte a dunavecsei Szűzanya-szobrot

2024. 01. 12., 09:14
Egy férfi kétszer is összetörte Dunavecsén a Medjugorjei Szűzanya szobrát. Második tettét most szilveszterkor követte el az első rongálás után helyreállított szobron. Tettét videófelvétel is rögzítette. A büntetett előéletű, román állampolgárságú férfit a kunszentmiklósi rendőrök példás gyorsasággal kerítették kézre. A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség indítványozta letartóztatását, a kényszerintézkedésről a nyomozási bíró a mai napon, pénteken dönt.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a 2023-as év utolsó hajnalán egy ismeretlen tettes Dunavecse egyik körfogalmánál megrongálta a Medjugorjei Szűzanya szobrát. Az elkövető több alkalommal megütötte a fejrésznél az alkotást, aminek következtében a szobor feje letört.

Elfogása érdekében nyomozócsoport alakult. A rongáló abban bízhatott, hogy tettét nem látta senki, de a rendőrök adatgyűjtésének köszönhetően nem maradt ismeretlen.

A térfigyelő kamerák felvételeken a nyomozók látták, hogy egy férfi követte el, és a testalkatán kívül a hozzávetőleges magasságát is megállapították.

A 2023-as év utolsó hajnalán egy ismeretlen tettes Dunavecse egyik körfogalmánál megrongálta a Medjugorjei Szűzanya szobrot. 😤Az elkövető több alkalommal megütötte a fejrésznél az alkotást, melynek következtében a szobor feje letört. A rongáló abban bízhatott, hogy tettét nem látta senki, de kunszentmiklósi kollégáink👮👮 adatgyűjtésének köszönhetően ő sem maradt ismeretlen. Gratulálunk az ügyben nyomozó kollégáinknak! Szép munka! 🫡👮🫡

Közzétette: Bács-Kiskun vármegyei rendőrség – 2024. január 11., csütörtök

Ezután a település valamennyi kamerafelvételét ellenőrizték a rendőrök. A férfiról készült videókat a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányságon dolgozók és a város polgárőrei is megnézték, mindezt annak reményében, hátha ezen minimális információkból nyomra bukkannak.

Az egyik kunszentmiklósi rendőr javaslata alapján egy dunavecsei családhoz mentek a kollégáink. A nyomozati munka eredményeként kiderült, az ott élő férfi gyanúsítható a december 31-ei rongálással. A gyanúsítottat őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását.

Egyszer már összetörte a szobrot

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség közleményéből kiderül, hogy a férfi egyszer már összetörte a szobrot, amelyet ezután helyreállítottak. Szilveszter este tehát már másodszor töltötte ki dühét a Szűzanya szobrán. Az alábbiakban a főügyészség közleménye olvasható:

A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség vallási tisztelet tárgyának megsemmisítésével elkövetett rongálás miatt letartóztatását indítványozza annak a román férfinak, aki Dunavecsén szilveszterre virradóra ismét megrongálta az általa tavaly májusban egyszer már összetört és azóta helyreállíttatott Szűzanya szobrot.

A megalapozott gyanú szerint a román állampolgárságú férfi – az ügy gyanúsítottja – tavaly május 19-re virradóra Dunavecse belterületén, az 513-as főúton található körforgalomban megrongálta a helyi Római Katolikus Egyházközség  által felállíttatott Medjugorei Szűzanya szobrot oly módon, hogy annak az ütések következtében a fejétől a mellkasáig terjedő része, illetve a bal karja teljesen letört. Miután helyreállították a vallási szobrot, a férfi szilveszterkor hajnalban ismeretlen tárggyal ismét összetörte annak fejrészét.

A kunszentmiklósi rendőrök példás gyorsasággal azonosították és elfogták a férfit, akit őrizetbe vétele mellett két rendbeli vallási tisztelet tárgyának megsemmisítésével elkövetett rongálás bűntette miatt gyanúsítottként kihallgattak.

FRISSÍTÉS

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírája a mai napon a férfi letartóztatását az eljárás jogellenes befolyásolásának veszélye miatt, továbbá a bűnismétlés megakadályozása érdekében 1 hónapra elrendelte. A végzést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított fellebbezett ellene, amelyről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.