Kezdődik a Hírös Hét!

2023. 08. 21., 09:08
Kedden kezdetét veszi Kecskemét legnagyobb múltú fesztiválja, a Hírös Hét. Az augusztus 22. és 27. között (keddtől vasárnapig) tartó idei fesztivál kiemelkedő fellépője a csütörtök este koncertet adó Bagossy Brothers Company, de a Barátok templománál felállított nagyszínpadon felcsendül majd a Budapest Jazz Orchestra Combo, a Szép nyári nap – Neoton musical és az István, a király is.
Az R-GO koncertje óriási közönséget vonzott a tavalyi Hírös Hét Fesztiválon. Idén a leginkább várt koncert a Bagossy Brothers Company fellépése, amelyre biztosra vehető, hogy újra megtelik a Főtér. (Fotó: Varga-Fekete Dániel)

Alapvetően továbbra is a régi, helyi értékek fesztiválja marad a Hírös Hét, mindezt azonban megújuló köntösben, izgalmas vizuális elemekkel kínálja a minőségi szórakozás jegyében – mondta Barta Dóra, a fesztivál szervezését idén átvevő Hírös Agóra ügyvezető igazgatója.

Mennyiben változik a Hírös Hét koncepciója azzal, hogy a Hírös Agóra vette át a szervezését?

A folyamatos újítás jellemző rám, a csaknem 90 éves Hírös Hét esetében mégis a hagyományok továbbvitele mellett döntöttem. Ez azt jelenti, hogy a fesztivál továbbra is a helyi értékekre fókuszál, legyenek azok művészeti, zenei vagy épp gasztronómiai értékek. Kiemelt helyen foglalkozik a gyermekekkel is, hiszen a régi mottó szerint Kecskemét a gyermekek városa. Mi a Hírös Agórában, amikor elkezdtük az idei szervezést, úgy döntöttünk, hogy a kezdetekkor megfogalmazott főbb gondolatokból inspirálódunk, kreatívan beleépítve azokat programszerkesztési elképzeléseinkbe, természetesen a lehető legkorszerűbb és legkifinomultabb eszközökkel, hogy városunk legrégebbi fesztiváljának egyediségét meg tudjuk őrizni. A helyi értékeket a kiállító vásárosok, kézművesek, minőségi italokat kínáló árusok, valamint a helyi művészeti csoportok, együttesek képviselik, a gyermekeket pedig egy kibővített Agórafalvával várjuk, ezúttal a Romkertben.

Mire számíthatunk a nagyszínpadon?

A nagyszínpad műsorának összeállításakor elsősorban a műfaji sokszínűségre és a minőségre törekedtünk – a Hírös Agórában nálunk ez kiemelt szempont. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó fellépő idén kétségkívül a Bagossy Brothers Company lesz. Az összetartozás napi gálakoncerten sokan élvezhették az István, a király népszerű dallamait is a felújított Városháza díszudvarán. Most ugyanezen társulat mutatja be a teljes rockoperát a nagyszínpadon, Nagy Szilárddal a címszerepben. A jazz kedvelőinek a Gájer Bálinttal és Urbán Orsival fellépő Budapest Jazz Orchestra Combo koncertjét ajánlom, de a musical műfaja is képviselteti magát a Szép nyári nap című produkcióban, mely Neoton-dalokra épül. A zárónapon látható Kecskemét szíve-java gálaműsor pedig helyi együtteseket vonultat majd fel.

Melyek lesznek a fesztivál helyszínei és milyen kiegészítő programokkal készülnek?

A nagyszínpadot idén a Barátok temploma előtti parkolónál állítjuk fel, mert ebben az időben nyílik a Városháza sarkán a Lechner kávézó. A kiállítók a Kossuth-szobor körüli területtől a null-kilométerkőig, onnan pedig a Hírös Forrás szökőkúton túlra nyúlnak majd. A hagyományoknak megfelelően pedig az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület különálló szervezésében, de párhuzamos programként idén is teret kap a kistérségi települések bemutatása. Célunk a Kecskemét története során felhalmozódott értékek prezentálása, országosan ismert művészek, illetve helyi értékek, alkotók bemutatása, akik reményeink szerint mindannyian egy-egy új színnel gazdagítják majd a magával ragadó fesztiválhangulatot, így igazi programkavalkád várható a Hírös Hét Fesztiválon.

Barta Dóra nemrég a KTV stúdiójában beszélt az idei Hírös Hétről, a beszélgetés itt tekintehető meg:

A Hírös Agóra ügyvezetője augusztus 8-án a Múzsa vendége is volt. Kriskó János az Agóra által szervezett fesztiválokról kérdezte, kitérve a közelgő Hírös Hétre is. A stúdióbeszélgetés itt tekinthető meg: