Kodály Zoltánné Péczely Sarolta Kecskeméten

2023. 03. 10., 12:32
A Kodály 140 rendezvénysorozat részeként Kecskemétre látogatott Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, a Magyar Kodály Társaság és a Katona József Könyvtár közös szervezésében. A pódiumbeszélgetésben visszaemlékezett a zeneszerzővel közös életükre és a szellemi-tárgyi hagyaték ügyére is. Péczely Saroltát Erdei Péter karnagy kérdezte.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 37 képet tartalmaz

A Kodály házaspár életéről szóló beszélgetésen megjelent dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, Szemereyné Pataky Klaudia polgármester és Engert Jakabné alpolgármester is.  A rendezvény  nyitányaként a Kecskeméti Énekes Kör Kodály Zoltán: A székelyekhez című kórusművét adta elő Erdei Péter karnagy vezényletével.  A kórus a mű elhangzását követően virágcsokorral köszöntötte a zeneszerző özvegyét. A kórusbemutatót követően Erdei Péter röviden megemlékezett az egy nappal korábban elhunyt zeneiskolai igazgatóról, Palotás Józsefről, aki évtizedeken át volt a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertmestere, a város zenei életének meghatározó alakja.

A pódiumbeszélgetésben Erdei Péter régi fényképek alapján kérdezte a vendégét.  Sok téma előkerült az egy órás beszélgetés során, köztük olyanok is, hogy miként lehetett együtt élni egy enciklopédikus tudású zsenivel, akiben mindig is erős volt a pedagógiai hajlam. De beszéltek az egyetemi évekről, a szüntelen tanulásról, és arról is, hogy miként került Kecskemétre az első Nemzetközi Kodály  Szeminárium, és  miért éppen Kecskeméten épült meg  a Kodály Intézet. Péczely Sarolta visszaemlékezett az akkori tanácselnök, Reile Géza látogatására, aki Kodály Zoltán halálát követően ajánlotta fel a város segítségét az özvegynek.

— Eljött hozzám és azt mondta, hogy Kecskemét nem kér semmit. De ha valakinek valamit adni szeretnék, akkor gondoljak Kecskemétre, ők mindent örömmel fogadnak, és megbecsülik. És miután Kecskeméttel olyan szoros kapcsolatunk volt, ami ritkaság, nem csak Kodály életében, hanem egyébként is, úgy gondoltam, hogy érdemes lenne valami kapcsolatról gondolkodni a jövőt illetőleg
— mondta Kodály Zoltánné Péczely Sarolta.

Így aztán a szombathelyi Bartók szemináriumok mintájára létrejött a kecskeméti Kodály szemináriumok rendszere, mögöttük az 1973-ban létesített Kodály Intézettel.

Péczely Sarolta mesélt arról is, hogy 5 évesen már népdalversenyt nyert, ahol a zsűri elnökétől, Kodály Zoltántól  bicínium-kötetet és a 333 olvasógyakorlatot kapta  meg, dedikálva. A 77 éves  Kodály 19 éves korában kérte meg a kezét és vette feleségül, hét évet éltek harmóniában és szeretetben.

Kodály Zoltánné látogatására megtelt a könyvtár nagyterme. Akik nem fértek be, kivetítőn követhették a jó hangulatú beszélgetést, amelyről jövő kedden hosszabb összeállítást láthatnak a KTV Múzsa magazinjában.