Költők egymás között – Buda Ferenc és Háy János estje

2023. 03. 17., 13:45
Csütörtökön este két meghatározó irodalmi személyiség ült egy asztal mellé a Katona József Könyvtárban, a Költők egymás között című rendezvényen. Buda Ferenc és Háy János, bár más generációkhoz tartoznak, szót értettek egymással a Forrás folyóirat szervezte esten.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 35 képet tartalmaz

A tavaszi fesztivál irodalmi eseményeként rendezték meg a Forrás folyóirat estjét március 16-án este a Katona József Könyvtárban. Buda Ferenc Kossuth-díjas költő és Háy János József Attila-díjas író, költő közös estje, a Költők egymás között, irodalomról, költészetről, a vers születéséről és még számos fontos közös felületről szólt. 

Az est házigazdája Pál Kovács Sándor költő, a Forrás szerkesztője volt, aki előzetesen csak kevés dolgot egyeztetett vendégeivel, így a rendezvény meglepetéseket is kínált a közönségnek is, a szereplőknek is. Buda Ferencet és Háy Jánost, bár más-más generációhoz tartoznak, összekapcsolja, hogy mindketten a Forrás régi szerzői.

Buda Ferenc gyakorlatilag a kezdetektől kötődik szerkesztőként és főmunkatársként a folyóirathoz, Háy János pedig 1994 óta publikál rendszeresen a lapban. Buda Ferenc míves költői nyelve és gondolkodása alaposan eltér az avantgarde felől érkező Háy ironikus, sokszor játékos nyelvétől, de abban mindketten egyet értettek, hogy a költészet, az irodalom elsősorban nem morális igazságokat fogalmaz meg, sokkal inkább létigazságokat.  A mű igazsága mindig a saját, belső igazsága, ez hitelesíti.  

Érdekes diskurzus alakult ki a költővé válás, a költői létezés mikéntjéről, az egyes műfajok közötti viszonyok megváltozásáról. A két, egymást sokra becsülő író Pál Sándor Attila által kiválasztott verseiket olvasta fel, s ezek kapcsán beszéltek írói pályájuk egy-egy meghatározó szakaszáról vagy eseményéről.

Az est végén egymásnak is feltehettek egy-egy kérdést. A mindvégig jó hangulatú, humoros perceket is tartogató irodalmi estre meglepően sokan voltak kíváncsiak, amelyet örömmel nyugtázott a Forrás vezetője, az est szereplői és az irodalomkedvelő közönség egyaránt.

Az est részleteiről a KTV keddi Múzsa magazinjában láthatnak majd bővebb összeállítást.