Korábban indult a spárga szezon

2024. 04. 23., 16:51
Két héttel korábban kellett elkezdeni a spárga szedését, ugyanis hamar eljött a jó idő. A mostani hideg azonban nem tesz jót ennek a növénynek sem, bár a föld némi védelmet ad a faggyal szemben a spárgának. Gaál György, a Bács-Zöldért Zrt. társtulajdonosa elmondta, fontos foglalkozni ezzel a zöldséggel, mivel Magyarországon egyre többen fogyasztják.
Fotó: Molnár H. Boglárka
A galéria 33 képet tartalmaz

Előrébb tart a természet a naptárnál. Korábban kaptak rügyre, kezdtek el virágozni a növények, és a termés is hamarábbra érkezett. Ez igaz a spárgára is annak ellenére, hogy földben nő, így némi védelem éri az időjárással szemben.

- Ez a növény is az időjárás áldozata, több mint 14 napja kezdtük el a szedését. Volt egy kezdeti meleg időjárás, amikor nagyon elindult a spárga, most viszont szinte megállt az elmúlt néhány napban. A spárga képes 10-15 cm-t nőni is egy nap, ebben az időjárásban pedig van, hogy csak 2 naponta szedünk, várjuk a jó időt
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Gaál György, a Bács-Zöldért Zrt. társtulajdonosa.

A munka ettől függetlenül nem áll le, a földet művelik, a fehér spárgával is van feladat, ráadásul a fagy ellen is védekezni kell.

- Mi már jó pár éve a belföldi piac irányába fordultunk, hála annak, hogy a spárga fogyasztás jelentősen megnőtt. Úgy tűnik, hogy a mi általunk megtermelt mennyiség 90%a megtalálja a helyét
— mondta a Bács-Zöldért Zrt. társtulajdonosa.

Gaál György szerint annak ellenére, hogy egyre többen fogyasztják ezt a zöldséget, nem nő a spárgát termelők száma. Bár nem könnyű a mezőgazdaságban helyt állni, megéri, hiszen magyar alapanyagokat állítanak elő. Ez egy nagyon szép szakma, szögezte le a szakember.