Környezetvédelmi Karta: összefogás a jövő Kecskemétjéért

2023. 04. 27., 17:15
Ma (csütörtökön) írták alá a Kecskemét Városi Környezetvédelmi Karta elnevezésű megállapodást. A dokumentum szentesítésével a város legnagyobb vállalataival lépett együttműködésre az önkormányzat a klímatudatosság jegyében, környezetünk megóvása érdekében.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 20 képet tartalmaz

Ahogyan azt korábban írtuk, március 30-án egyhangúlag fogadta el a város közgyűlése a Kecskeméti Városi Környezetvédelmi Kartát. Ez is azt bizonyítja, hogy az önkormányzat alapvető célkitűzése az éghajlatváltozás káros hatásainak csökkentése, kiküszöbölése. Ebben komoly felelőssége van a városban működő gazdasági szereplőknek is. Ezért kezdeményezték egy olyan alapdokumentum létrehozását, amelyben rögzítik a város klímastratégiájának közös feladatait, olyan keretszabályokat, amelynek köszönhetően a cégek megismerhetik egymás jó gyakorlatait, a környezetvédelem terén elért eredményeit.

A Kecskemét Városi Környezetvédelmi Kartát ma délután írták alá a Városházán. A kartához 16 vállalkozás csatlakozott, ezzel vállalva, hogy közösen lépnek fel Kecskemét környezeti adottságainak megőrzése és jobbítása érdekében, Kecskemét Megyei Jogú Város Klímastratégiájában foglalt stratégiai célok elérése érdekében.

– Céljaink között említeném a zöldítést, a vízvisszatartást, a CO2 kibocsátás csökkentését. A csatlakozó vállalatok vállalták, hogy a maguk területén ezt megteszik, amit mi nagyra értékelünk is. Nagyon fontos eleme a megállapodásnak, hogy negyedévente összeül egy szakmai tanács, és áttekinti az elmúlt időszak eredményeit, valamint közösen új célokat fogalmazunk meg
— nyilatkozta Gaál József alpolgármester.

Az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkentsék a CO2 kibocsátást a város területén. A dokumentumban rögzítik a város klímastratégiájának közös feladatait, olyan keretszabályokat alkotnak, amelynek köszönhetően a cégek megismerhetik egymás jó gyakorlatait, a környezetvédelem terén elért eredményeit. 

Gaál József alpolgármester kiemelte: ez a karta egy unikum, a környezetvédelmi célok ilyen szintű kinyilatkoztatására még nem volt példa. Hozzátette: az eredmények elérhetőek lesznek a zöldkecskemet.hu oldalon, mindenki számára, itt csatlakozni is lehet az együttműködéshez.

A Környezetvédelmi Karta tartalmát ITT láthatják.

Az együttműködő partnerek:

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, AUTÓFLEX-KNOTT Kft., BácsVíz Zrt., CabTec Kft., DUVENBECK IMMO Kft., FORNETTI Kft., Freudenberg Kft., HILTI Kft., Kecskeméti Konzerv Kft., Kecskeméti Közlekedési Központ Kft., Kecskeméti TERMOSTAR Kft., KNORR-BREMSE Kft., Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., Phoenix Mecano Kecskemét Kft., RÖSCH MODE Kft., STI Petőfi Nyomda Kft., Univer-Product Zrt.