Közeleg az önkormányzati fűtéstámogatás igénylésének határideje

2023. 01. 24., 17:05
Január 27-ég van lehetősége az önkormányzatoknak kedvezőbb energiaárakra átállni egy új kormányrendeletnek köszönhetően. Ez minden településnek komoly segítség lehet az elszabaduló energiaárakkal szemben, a nagyobb városok számára pedig hatványozottan nagyobb megtakarítást jelenthet.

Ma is rakodták a fát Petőfiszálláson az óvodába, ahol a téli fűtés jelentős részét, több mint 80 százalékát fatüzeléssel oldják meg. 

Szász János polgármester elmondta, hogy saját erdeikből érkezett ma a szállítmány. Ebből a településen négy nagy önkormányzati intézmény, a polgármesteri hivatal, az óvoda, a faluház és a szociális otthon fűtéséről kell gondoskodnia az önkormányzatnak.

– Több mint tíz éve, hogy közel negyven hektár erdővel rendelkezünk, ezekből a közel másfél hektár kitermelésével tudjuk a fűtést biztosítani, a fűtésünknek közel 60-65 százalékát kiváltani – mondta el Szász János.

Egy friss kormányrendelet januárban megnyitotta a lehetőséggel költségvetési szervek, helyi és nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik, állami és önkormányzati gazdasági társaságok és egyházak számára, hogy átálljanak fix, kedvezőbb energiaárakra. Mindez az önkormányzatok számára nagyon jelentős megtakarítást jelent.

– Jelentős és nagyon jókor jött – jegyzi meg a polgármester. – Minden polgármester nevében csak meg tudom köszönni. A mi településünk esetében ez a támogatás az óvoda fűtésének a költségeit tudja teljes mértékben fedezni.

Petőfiszálláson mindez azt jelenti, hogy az energiaár növekedést megelőző árszinthez képest is a költségek további mintegy egynegyedét meg tudja takarítani az önkormányzat a spórolás mellett is.

Sok településen, főként a nagyobb városokban nem lehetséges ennyire rövid idő alatt a fafűtésre vagy alternatív fűtésmódra átállni így ezeknek az önkormányzatoknak még komolyabb segítséget nyújt az új támogatási forma.

A településeknek 2023. január 27-én éjfélig van lehetőségük benyújtani a pályázati kérelmeket, de valószínűleg kevesen várják majd ki a határidő végét.