Középpontban a toborzás és adománygyűjtés – Civil fórumot rendeztek Kecskeméten

2023. 02. 21., 12:25
A kecskeméti és környéki civil szervezetek képviselői gyűltek össze kedden a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban a kecskeméti civil fórumon. A mai alkalom fő témája az önkéntes toborzás és az alternatív adománygyűjtés volt célja pedig, hogy közös gondolkodásra hívja a civil szervezeteket.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 15 képet tartalmaz

Az elmúlt évek bezártsága nem tett jót az önkéntességnek, amely a civil szervezetek egyik fontos alappillére. A mai kecskeméti civil fórum központi témája az önkéntes menedzsment, az önkéntesek toborzása volt. A rendezvény célja, hogy az egyes szervezetek közötti összefogást erősítsék.

– Egy olyan területet érintünk, amivel ritkán szoktunk foglalkozni, ez az önkéntes menedzsment. Arra keressük a választ, hogy mit tegyünk azért, hogy az emberek tudásukat, szabadidejüket felajánlják a jó célok érdekében. Mit tegyünk azért, hogy a jószándékú emberek megtalálják a lehetőségeket, ahol együtt tudnak működni a civil szervezetekkel annak érdekében, hogy jobbá tegyék egy - egy város életét 
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Kuremszki Andrea, a Budapesti Civil Szolgáltató Központ önkéntességért és adományozásért felelős szaktanácsadója.

Egy település, így Kecskemét életében is fontos szerepet játszanak a különböző civil szervezetek. A vármegyében összesen 374 szervezet folytat ilyen tevékenységet, amelyeket a Bács - Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ fog össze és segíti munkájukat. Fő feladatuk a civil szervezetek tájékoztatása, képzésekkel és információkkal való ellátása.

– Térítésmentes szolgáltatásaink kiterjednek a jogi igazgatási, közhasznú témával kapcsolatban pályázat írásra, elszámolásra. De az önkéntesség kérdésében is tudunk tanácsot adni és fontos az elektronikai szolgáltatásunk is
— mondta Karsai Éva, a Bács - Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ munkatársa. 

Karsai Éva elmondta azt is, hogy a vármegyei civil szervezetek országosan a legnagyobb érdeklődést mutatták a pályázatok írásában, és a legtöbb pályázatot sikeresen teljesítették is, így országosan szinten az első között állnak.  A civil szervezetekre óriási szükség van minden településen, így Kecskeméten is, mondta a rendezvényen Engert Jakabné alpolgármester.

– Támaszkodunk az ő értékeikre, munkájukra. Tevékenységük mértékegysége a szeretet, az elkötelezettség, szolidaritás az embertársaink iránt, tehát forintban is merhető egy önkéntes munka, de azt gondolom, hogy ez az ami elsősorban meghatározó
— mondta a rendezvényen Engert Jakabné alpolgármester. 

A Bács - Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban rendszeresen tartott fórumok célja, hogy a civil szervezetek közelebb kerüljenek egymáshoz, közös tudásbázist szerezzenek az önkéntességgel kapcsolatban, megismerjék, hogy ki milyen területen tud együttműködni. A tervek szerint a rendezvények havonta folytatódnak majd.