Különleges tabló került elő egy kazánházból

2023. 01. 25., 19:19
Egyedülálló tabló került elő az Arany János Általános Iskola kazánházából. A képen a Kecskeméti Községi Tanítótestület 1877 és 1927 közötti állománya szerepel. A tagok között számos híres tanítómester is megtalálható. Ez volt az első olyan tabló, amely ezt a korszakot ölelte fel, és amelyen az összes pedagógus szerepel. A relikvia a Kecskeméti Katona József Múzeumhoz kerül
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 14 képet tartalmaz

Hajagos Csaba történész., a Kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezetője hangsúlyozta, a relikvia különleges darab. Ez volt az első olyan kép, amely az 1877-ben megalakult, a népiskolákat magába foglaló, Kecskeméti Községi Tanítótestületéről készült úgy, hogy azon az első 50 év alatt ott dolgozó pedagógusok szerepelnek.

- Egészen elképesztő, hogy Faragó Bélától kezdve, a Buzás tanítócsaládon át, a Leviczky tanítócsalád egyes tagjain keresztül olyan nevekkel találkozhatunk, akik emblematikus, közismert, köztiszteletnek örvendő személyek voltak Kecskemét életében. Hiszen tudjuk, hogy a pedagógus, a hitoktató és a vallás oktató a legkiemeltebb személyek közé tartozott - mondta izgatottan Hajagos Csaba, történész, főmuzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezetője.

A Pásthy Károly igazgatósága alatt működő tanítótestület az elemi iskolák körlete volt, ilyenformán pedig a Kecskeméti Tankerületi Központ elődje. A fotókat és így a tablót Fantó Bernáth, kecskeméti jeles fényképész készítette el.

Az Arany János Általános Iskola kazánházában, a fal felé fordítva bukkantak rá az ott dolgozók a különleges tablóra egy körbejárás során. Mivel az intézmény idén lesz félévszázados, ezért a kép megtalálása, egy újabb jelentést kapott.

- Miután megtakarítottuk, felkerült a tanári folyósóra, azóta ott díszelkedik. Ez nagy örömünkre szolgál, mert most, ebben a tanévben 50 éves az iskola, tehát a saját pedagógusaink nem lesznek rajta a tablón, de a város volt pedagógusai, az elődök, akik a hagyományokat megteremtették, ők lesznek láthatóak a képeken mesélte lelkesen Szabó Gabriella, az Arany János Általános Iskola intézményvezetője.

Az iskola átadta a tablót Hajagos Csabának, így került mától a Kecskeméti Katona József Múzeumhoz, annak is a történeti gyűjteményébe, ahol bárki megtekintheti.